USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

14 липня: свята, події, факти. День взяття Бастилії перший футбольний матч в Україні

14 Липня 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають День взяття Бастилії. Саме цього дня в 1789 році повсталі парижани штурмом взяли грізну і ненависну фортецю-в’язницю Бастилію – символ королівського деспотизму і звільнили 7 ув’язнених, що стало початком Великої французької революції.

Причинами падіння Бастилії історики називають невтручання значної частини військ Королівської армії, які були розташовані на Марсовому полі.

Окрім того, святкують Вогняний фестиваль в Японії, Національний день Гондурасу, День Республіки в Іраку, День лікаря в Сальвадорі (Día del médico), День народження Вікторії, кронпринцеси Швеції і офіційний день прапора в Швеції, День небінарних людей, День оголеності в США, День стовпотворіння, Національний день лікеру Гран Марньє в США.

Сьогодні іменини в Ангеліни, Петра, Кузьми, Дем’яна..

Цього дня народилися німецький філософ Александр Баумгартен (запровадив термін «естетика»), американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна та інших, 38-й президент США Джеральд Форд, шведський кінорежисер Інгмар (Ернст) Бергман («Сьома печать», «Сунична галявина», «Джерело», «Мовчання», «Осіння соната», «Фанні і Олександр»), американський інженер, творець перших комп’ютерів Джей Форрестер, іспанський політичний і державний діяч, верховний комісар Європейського Союзу із зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана, український літератор і критик, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький, український політик, народний депутат кількох скликань Валерій Асадчев, українська велосипедистка, бронзова призерка Олімпійських ігор Ірина Янович, українська плавчиня, срібна призерка ЧЄ-2004 Катерина Зубкова.

Події

У 2017 році астрофізики повідомляють, що тихохідні мікро-тварини можуть бути однією з найстійкіших форм життя на Землі, оскільки вони можуть протистояти глобальному масовому вимиранню, наприклад, через астрофізичні події, такі як спалахи наднових, гамма-сплески, великі астероїдні удари і т.і. Вперше ці тварини були описані в 1773 році німецьким пастором І. А. Геце як kleiner Wasserbär – «маленький водяний ведмідь». Їх тип – мікроскопічні безхребетні, близькі до членистоногих.

У 1969 році почалася футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом.

У 1954 році Прінстонський університет в США вперше оголосив про здачу комп’ютерів в приватне користування.

У 1933 році вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про матроса.

У 1894 році у Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол.

У 1789 році повсталі парижани взяли штурмом королівську укріплену в’язницю Бастилію, символ тиранії династії Бурбонів. Національне свято Франції.

У 1471 році перемога московських військ в битві на річці Шелони ліквідувала політичну самостійність Новгорода.

У 1099 році учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тис. людей), спалили мечеті та синагоги.

У 1021 році Митрополит Київський Іоанн I урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса і Гліба і встановив день їх пам’яті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus