USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

15 березня: дні народження, події, факти

15 Березня 2016 00:01
День народження 15 березня святкують головний лікар санітарно-епідеміологічної служби Луцька та Луцького району Іван Ульчак, начальник управління Державної казначейської служби України міста Луцька у Волинській області Анатолій Марчук та заслужений працівник культури України, художній керівник хору «Злагода» Євген Шаюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх і бажає здоров’я, любові і достатку.

Окрім того, день народження сьогодні у менеджера комп'ютерного інтернет-магазину Notix Павла Волосовича. Його вітають рідні, близькі, друзі, та, власне, колектив Волинських Новин. Дякують за доброзичливість, постійну готовінсть допомогти, креативний та водночас практичний підхід до справ. Нехай життя тішить!


Свято 15 березня відзначає і фітнес-тренер, лучанин Роман Смідюк (на головному фото). Його приклад, цілеспрямованість, впевненість у тому, що він робить, надихає не одного відвідувача спортзалу. Поєднання спорту та широких поглядів й інтересів, різносторонність, масштабне бачення світу, творчість - ті риси, якими він дивує та радує. Нехай в житті буде багато добра і світла. Близькі та друзі зичать тобі натхнення, яке не згасатиме, та не втрачати тої безпосередності, яка вирізняє тебе з-поміж інших!


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – Всесвітній день захисту прав споживачів. Він відзначається в річницю виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступі були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим. У 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня видання інфромувало про те, що кримські татари, які проживають на Волині, відзначатимуть річницю окупації Криму.

Про кішку, яка «працює» в луцькому магазині, видання писало у 2014 році. Так, кицька, господиня якої померла, оселилась за вітриною магазину.

Окрім того, Волинські Новини повідомляли про унікальних й дорогих. Тоді до Луцька з'їхалися собаки-чемпіони.

Також минулоріч перше місце на Чемпіонаті України з спортивної ходьби завоювали волиняни.

Народилися:

Цього дня народилися англійський лікар Джон Сноу (першим застосував ефір під час операції), німецький бактеріолог, розробник протиправцевої сироватки, перший Нобелівський лауреат у галузі медицини Еміль Берінг, польський кінорежисер і сценарист Єжи Гофман («Потоп», «Вогнем і мечем», «Знахар»), український політик, комуніст, батько політика Юрія Луценка Віталій Луценко, канадсько-американський кінорежисер Девід Кроненберг («Муха», «Мертва зона»), український радянський гандболіст, олімпійський чемпіон Сергій Кушнірюк, фінський і американський кінорежисер, продюсерРенні Харлін («Скелелаз», «Міцний горішок-2», «Жах на вулиці В'язів-4»), американська кіноакторка Єва Лонгорія («Відчайдушні домогосподарки»).

Сталося:

1892у США винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор.

Перший в світі ескалатор з'явився в 1894 році в парку Коні-Айленд (Нью-Йорк), як атракціон для туристів. Перші ескалатори представляли собою гладкі рухомі доріжки без сходинок. Трохи пізніше їх забезпечили поручнями, а сучасний вид ескалатор придбав до 1921 року. Зазвичай ескалатор рухається зі швидкістю 45 м/хв і може перевезти за годину до 10000 пасажирів.

1939у Хусті проголошено державну незалежність Карпатської України.

Державне утворення проіснувало недовго. В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. У гірських районах Карпатської України загони Карпатської Січі продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 р. У кінці березня 1939 р. президент республіки Августин Волошин і частина уряду на чолі з прем'єромЮ.Реваєм виїхала через Румунію в еміграцію. 1985зареєстровано перший домен у зоні .com (symbolics.com).

В даний час «піонер» серед доменів symbolics.com належить інвестиційній фірмі і виставлений на продаж. За перші два роки - до 1987 року - у всесвітній павутині з'явилося лише 100 сайтів. Проте вже до 1995 року в доменній зоні. Com було зареєстровано понад 18 тис. сайтів. Нині в домені. Com зареєстровано 84000000 сайтів, у тому числі 11,9 мільйона сайтів, що спеціалізуються на торгівлі через мережу, 4,3 – розважальні, 3,1 – сайти, пов'язані з різними фінансовими операціями і 1,8 мільйона сайтів зі спортивної спрямованістю.

1993Міністерство юстиції зареєструвало Український центр Міжнародного ПЕН-клубу.

Це міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Клуб створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу; акцентує увагу на ролі літератури в розвитку взаєморозуміння і світової культури; бореться за свободу слова; діє як потужна сила в захисті прав письменників, яких садять до в'язниці, а деколи і вбивать за їх погляди. Це одна з найстаріших організацій, яка бореться за права людини, і одна з найстаріших міжнародних письменницьких організацій. Назва клубу — ПЕН — це абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayists and Novelists» — «поет», «драматург», «есеїст», «новеліст», які складаються в слово «пен» (pen) — авторучка, але тепер включає письменників різних жанрів літератури, таких як журналісти й історики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
:* Показати IP 15 Березня 2016 11:16
Привіт, Ром!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus