USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 квітня: дні народження, події, факти

15 Квітня 2015 00:00
День народження 15 квітня відзначають директор Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук (на фото), історик, дисидент, уродженець Волині Валентин Мороз, директор АТП №1 Олександр Шаміс, директор Луцького міського обчислювального центру Валентина Нестерук, журналіст Ольга Сорочук та румунський півзахисник луцької «Волині» Флорентін Матей.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх і бажає здоров’я, наснаги й удачі. Миру і побільше приводів для щастя.

Іменини за православним календарем святкують Полікарп та Тит.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2014 році лучанка привезла медалі з Греції. Юлія Смаль повернулася з перемогою із престижних змагань у Європі.

А у 2013 році луцький університет став лідером національної освіти. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки удостоєний Почесного звання «Лідер національної освіти» за багаторічну інноваційну педагогічну діяльність із модернізації освіти в Україні та нагороджений Золотою медаллю у номінації «Компетентний підхід в освітній діяльності вищої школи».

У 2011 році видання писало, що 90-річний дідусь став найстаршим велосипедистом Тернополя.

Народилися:

Цього дня народилися італійський художник, скульптор, архітектор, учений, інженер Леонардо Да Вінчі, американський письменник Генрі Джеймс, льотчик-космонавт СРСР Георгій Береговий, радянський письменник-фантаст Борис Стругацький, український письменник, журналіст Олег Чорногуз, італійська кіноакторка Клаудія Кардинале, український політик Віктор Пинзеник, український юрист і політик Микола Обиход, англійська акторка Емма Томпсон, англійська акторка, виконавиця ролі Герміони в «Гаррі Поттері» Емма Уотсон.

Сталося:

1657Козацька Рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.

Волею свого батька намічений на гетьмана й обраний Козацькою радою у Чигирині, але через молодість тимчасово передав владу у руки козацтва, яке обрало на гетьмана Івана Виговського. Після відходу Виговського на Козацькій раді в Германівці на Київщині 11 вересня 1659 гетьманом України обрано Юрія Хмельницького. Скориставшись скрутним становищем України, московський уряд і його уповноважений князь Трубецький примусили Юрія Хмельницького укласти 17 жовтня Переяславські статті, які обмежували суверенні права України, давали право Москві призначати своїх воєвод і мати свої залоги, крім Києва, ще у п'яти містах України. Цей договір викликав загальне обурення, і коли в 1660 московське військо, на боці якого вимушені воювати й козаки, у війні з Польщею зазнало поразки, Хмельницький після поразки під Слободищем перейшов на польський бік, московське військо було змушене до капітуляції під Чудновом.

1919декретом радянської влади створено систему виправно-трудових таборів – «архіпелагу ГУЛАГ».

Табірні комплекси ГУЛАГу, які підпорядковувалися лише Москві, були розкидані по всьому СРСР. На середину 1940-х років їх налічувалося кілька сотень. 18 мільйонів людей пройшли через радянські табори та колонії в період із 1929 по 1953 рік; разом із військовополоненими, «спецпоселенцями», засланцями вимальовується страшна картина – 28,7 мільйона чоловік пройшли «очищення» у ГУЛАГу. З 1934 по 1953 рік було проведено до 800 тисяч політичних страт. Після смерті Сталіна всі спеціалізовані управління ГУЛАГ були передані відповідним міністерствам. Від 28 березня 1953 року ГУЛАГ передано у відання Міністерства юстиції СРСР, а з 28 січня 1954 р. — МВС СРСР. Фактично ГУЛАГ розформували лише 1 травня 1960.

1955у місті Дез-Пленз, штат Іллінойс, американець Рей Крок відкрив перший ресторан швидкого харчування «Макдональдз».

Україна – 102-а країна, де почала розвиватися мережа «МакДональдз». 24 травня 1997 року поблизу станції метро «Лук'янівська» у Києві відкрився перший заклад. Уся діяльність ресторанів «МакДональдз» здійснюється від імені компанії «МакДональдз Юкрейн Лтд», яка є 100% власністю McDonald's Corporation. Третій найбільш відвідуваний «Макдональдс» у світі знаходиться у Києві, біля залізничного вокзалу. 2010 року тут зробили більше 2-х мільйонів замовлень. За 13 років роботи в інвестування мережі було витрачено $ 100 мільйонів, у тому числі $ 5 мільйонів – на соціальні потреби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus