USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

15 листопада: події, факти, дні народження

15 Листопада 2010 10:10
День народження 15 листопада святкують заслужена артистка України, солістка камерного оркестру «Кантабіле» Зоя Комарук (на фото), начальник Волинського обласного центру з гідрометеорології державної гідрометеорологічної служби Ростислав Бондарчук та завідувач луцького дошкільного навчального закладу №11 Галина Шумчук.
«ВН» вітають іменинників зі святом і зичать здоров’я, злагоди й успіхів.
15 листопада 1415 року відбувся поділ руської церкви на Київську та Московську єпархії.
492 року Христофор Колумб у своєму щоденнику вперше описав тютюн, який вживають індіанці. У 1904 році американець Кінг Кемп Жиллетт запатентував бритву зі змінними лезами.
У 1926 році у Нью-Йорку почала радіотрансляції компанія Ен-Бі-Сі. 1934 року в СРСР проведена перша телепередача зі звуковим супроводом - актор МХАТу Іван Москвін прочитав оповідання Антона Чехова «Зловмисник».
1945 року в Аугсбурзі група українських вчених на еміграції заснували Українську Вільну академію наук, першим президентом якої був обраний Дмитро Дорошенко.
У 1946 році у навчальний процес введений новий, наближений до російського, український правопис, схвалений 8 травня 1945 року постановою Ради Міністрів УРСР.
1956 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра першого фільму за участю Елвіса Преслі – «Love Me Tender».
У 1967 році український політик і журналіст В'ячеслав Чорновіл за антирадянську діяльність засуджений до трьох років ув'язнення у таборах суворого режиму.
1969 року уперше в сотню кращих пісень американського хіт-параду увійшла пісня групи Jackson 5, у якій починав свою музичну кар'єру король поп-музики Майкл Джексон - «I Want You Back» (на відео). 1975 року в Іспанії баскська, каталонська і галісійська мова визнані як національні.
У 1988 році в СРСР створено Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю. 1995 року президент США Білл Клінтон у Білому домі вступив у сексуальні відносини зі стажисткою Монікою Левінськи, що надалі стане підставою для процесу імпічменту.
1996 року американський поп-ідол Майкл Джексон одружився з медсестрою Деббі Роу.
15 листопада народилися французький інженер і фізик, один із засновників електростатики Шарль Кулон, англійський астроном і оптик, який відкрив планету Уран Вільям Гершель, український німецькомовний філософ-неокантіанець Африкан Спір, американський політичний і державний діяч Вільям Тафт, німецький письменник, драматург Герхарт Гауптман, український композитор та диригент Микола Радзієвський, німецький генерал-фельдмаршал Ервін Роммель, американський підприємець Сильван Голдман, німецький полковник Клаус фон Штауффенберг, радянський спортсмен, футбольний тренер Михайло Якушин, радянський зброяр Ігор Стечкін, італійський кінорежисер Франческо Розі («Справа Маттеї», «Христос зупинився в Еболі»), радянський поет, прозаїк, перекладач Юлій Даніель, італійський дизайнер одягу Роберто Каваллі.
Цього дня з’явилися на світ шведська співачка, учасниця групи «АББА» Анні-Фрід Люнгстад-Фредрікссон, російський і радянський співак, поет Володимир Савельєв, український композитор, продюсер Олександр Злотник, автор багатьох відомих пісень (на відео), український футболіст та тренер Михайло Соколовський, російський і радянський актор театру й кіно Ігор Ліванов («На розі біля Патріарших»), польський політичний і державний діяч Олександр Кваснєвський, німецький футболіст, захисник Улі Штіліке, український політик і підприємець Віктор Анушкевичус, український політичний і державний діяч Роман Безсмертний, український літературознавець, публіцист, педагог Дмитро Стус, німецька біатлоністка Урсула Дізль, український футболіст Володимир Єзерський.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus