USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

15 жовтня: події, факти, дні народження

15 Жовтня 2010 11:59
15 жовтня День народження святкує голова обласної ради спортивного товариства «Україна» Василь Рибаков, голова Луцького міськрайонного суду Віктор Остапук, а також керівник міського осередку Партії "Фронт Змін" Олександр Пиза.

«ВН» вітають іменинників зі святом і бажають сил, міцного здоров’я та успіхів на професійній ниві.

День ангела цього дня святкують Андрій, Анна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан та Федір.

15 жовтня народилися давньоримський поет, автор «Енеїди» Публій Вергілій Марон, італійський математик і фізик, який сконструював ртутний барометр Еванджеліста Торрічеллі, російський поет Михайло Лермонтов, німецький філософ, психолог, філолог Фрідріх Ніцше, радянський письменник-сатирик Ілля Ільф («Дванадцять стільців», «Золоте теля» - у співавторстві з Євгеном Петровим), англійський письменник Чарльз Сноу ( «Коридори влади», «Смерть під вітрилом»), американський письменник італійського походження, автор роману «Хрещений батько» Маріо П’юзо, за яким зняти культовий однойменний фільм (на відео) український поет-пісняр Дмитро Луценко («Києве мій», «Сивина», «Мамина вишня»), ірландський співак і композитор Кріс Де Бург (на відео), український і радянський актор театру й кіно Іван Гаврилюк («Захар Беркут», «Ати-бати, йшли солдати»), російський рок-музикант, лідер групи «Наутілус помпіліус» В'ячеслав Бутусов, футболісти Дідьє Дешам, Мануель Вітор Байя, Енді Коул, Олександр Філімонов, Давід Трезеге та Маріс Верпаковскіс, російський естрадний співак Микола Басков.

15 жовтня 1581 року в Парижі королева Франції Катерина Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет «Комічний балет королеви». 1666 року англійський король Карл II уперше одягнув жилет, запровадивши нову моду. 1880 року через 632 року після початку завершено будівництво Кельнського собору. 1895 року в Англії викрадений і переплавлений на монети футбольний кубок країни. 1917 року у Франції по звинуваченні в шпигунстві страчена Мата Харі. У 1926 році у Києві відкрито Російський драматичний театр.

У 1940 році на екрани кінотеатрів вийшов фільм Чарлі Чапліна «Великий диктатор» - зла сатира на нацистський режим у Німеччині (на відео). У 1959 році в Мюнхені вбитий лідер українських націоналістів Степан Бандера.
1964 року у дію введений найбільший у світі нафтопровід «Дружба», побудований СРСР спільно з Польщею, Німеччиною, Чехією, Словаччиною та Угорщиною. 1968 року в університеті Суррея відбувся перший виступ рок-гурту «Led Zeppelin».
У 1990 році радянський лідер Михайло Горбачов нагороджений Нобелівською премію миру за внесок у зниження міжнародної напруженості і здійснення політики гласності, а через два роки серійний вбивця Андрій Чикатило був визнаний винним у 52 вбивствах. 1997 року Стелла Маккартні, дочка „бітла” Пола, провела в Парижі свій перший показ мод.

У 2000 році в Парижі на Морматрі з'явилася «стіна кохання» (на фото).

У світі 15 жовтня позначене як Всесвітній день сільських жінок, Міжнародний день білої тростини.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Пиза Показати IP 15 Жовтня 2010 15:44
За Вегілія, Леомонтова, Гаврилюка, Де Бурга,Бутусова, Трезеге та інших достойних, дякую, але от за Ніцше і особливо відомого "футболіста" Філімонова -не дуже. Вітання всім"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus