USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

16 квітня: свята, події, факти. Жінка вперше перелетіла Ла-Манш, а Ньютон став лицарем

16 Квітня 2021 00:00
Сьогодні, 16 квітня, відзначають Всесвітній день голосу. Ідея святкування з’явилася в кінці 1990-х років, її присвячують феномену людського голосу і його ролі в житті людей. Ініціатором встановлення міжнародного пам’ятного дня стала Американська академія отоларингології.

Також сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з дитячим рабством. У США святкують День патріота, у Вірменії – День працівників поліції, у Данії – День народження королеви Маргрет, в Алжирі – День науки.

Іменини за православним календарем святкують Микита, Мартин та Феодосія.

Народилися:

Цього дня народилися українська педагогиня, організаторка народної освіти Христина Алчевська, французький письменник Анатоль Франс, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера Ернст Тельман, український поет, композитор Денис Бонковський, англійський та американський кіноактор, режисер, сценарист німого кіно Чарлі Чаплін, радянський кіноактор Євген Самойлов («Щорс», «Серця чотирьох»), український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв Борис Возницький, німецький церковний католицький діяч, Папа Римський Бенедикт XVI, український політик Олександр Зінченко, американський кіноактор-комік Мартін Лоуренс, український футболіст, півзахисник Віталій Лисицький, український футболіст Андрій Березовчук, український гітарист, учасник гурту «Океан Ельзи» Петро Чернявський.

Сталося:

1178 до н. е. – повне сонячне затемнення. В цей же день за підрахунками вчених Одіссей повернувся на Ітаку після 20-річного походу з Троянської війни.

1632 – засновано Києво-Могилянську академію.

1705 – англійська королева Анна посвятила Ісаака Ньютона у лицарі – це перше в англійській історії звання лицаря, надане за наукові заслуги.

1871 – у Німеччині набула чинності нова конституція – Берлін став столицею Німецької імперії.

1912 – англійка Гаррієт Квімбі стала першою жінкою, що перелетіла Ла-Манш літаком.

1936 – у Львові розпочалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі.

1945 – СРСР розпочав остаточний наступ на Берлін.

1947 – Бернард Барух вперше вжив термін «Холодна війна» для позначення відносин між СРСР і США.

1995 – почав діяти телефонний міжнародний код «380», який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР.

2003 – в Афінах підписано договори, згідно з якими до ЄС приєднались 10 країн: Мальта, Кіпр, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина і Угорщина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus