USD 39.80 40.07
  • USD 39.80 40.07
  • EUR 39.85 40.07
  • PLN 9.85 10.00

16 листопада: свята, події, факти. День працівників радіо, ТБ і зв’язку та Міжнародний день толерантності

16 Листопада 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день толерантності, Всесвітній день рукоділля, Всесвітній день ґудзиків та Міжнародний день боротьби з анорексією.

В Україні – День працівників радіо, телебачення і зв’язку, у Польщі – День закордонної служби, в Естонії – День прийняття декларації про суверенітет, у Португалії – Національний день моря, в США – День фаст-фуду, у Монголії – День гордості, в Мексиці – День революції, у Таджикистані – День президента, у Білорусі – День ляльки, в Аргентині – День національного суверенітету, в Ісландії – День ісландської мови, на Кубі – День святого Крістобаля, у Північній Кореї – День матері, в Індії – День національний преси, День заснування Гавани.

16 листопада народилися французький філософ-енциклопедист, фізик, математик Жан ле Рон д'Аламбе́р, французький скрипаль, композитор і диригент Рудольф Крейцер, український церковний діяч, один із нечисленних представників вищого духовенства, який підтримав українську державність, єпископ та архієпископ Катеринославський і Маріупольський Агапіт (Антоній Вишневський), американський негритянський музикант, композитор, батько блюзу Вільям Хенді, португальський письменник Жозе Сарамаго, всесвітньо відомий український фізіолог Павло Харченко, німецький музикант, гандбольний тренер-рекордсмен Ігор Турчин, український письменник та кінодраматург, сценарист Олександр Сацький, український мовознавець та культуролог Олексій Зарецький, клавішник німецької групи «Rammstein» Крістіан Лоренц (Флейк), англійський футболіст, тренер і коментатор Пол Скоулз, українська фігуристка, перша олімпійська чемпіонка незалежної України Оксана Баюл, американська акторка Меггі Джилленгол, українська письменниця, перекладачка Дзвінка Матіяш.

Події

1632 – битва під Лютценом – одна з найбільших битв тридцятирічної війни між шведськими військами під проводом Густава ІІ Адольфа і габсбурзькими частинами на чолі з Альбрехтом Валленштайном.

1700 – герцогство Пруссія проголошено королівством.

1841 – у США Едуард Гурвін запатентував пробковий рятувальний жилет.

1848 – у Лондоні дав останній концерт видатний польський композитор і піаніст французького походження Фридерик Шопен. У Шопена було настільки мало сил, що він зміг грати тільки одну годину. За тиждень він повернувся до Парижа і 17 жовтня 1849 року помер у своїй квартирі на Вандомській площі. Урна з серцем композитора, згідно з його передсмертною волею, була перевезена сестрою Шопена до Варшави й замурована в одній із Колон костелу Святого Хреста.

1895 – «Кінематограф» братів Люм’єр показали у франзуцькій Сорбонні.

1917 – у колишньому ханському палаці у Бахчисараї відкрито Національний музей.

1918 – королівство Угорщина, яке до цього була частиною Австро-Угорської Імперії, проголошено республікою.

1918 – проголошено закон ЗУНР «Про адміністрацію».

1920 – частини Армії УНР після запеклих боїв з більшовиками здобули Деражню.

1924 – почала мовлення перша українська радіостанція – Українське радіо.

1933 – встановлені дипломатичні відносини поміж СРСР та США.

1945 – у Лондоні засновано ЮНЕСКО – Організацію Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Вона стала формальною наступницею створеного в 1925 році Міжнародного інституту з інтелектуального співробітництва, який пішов у небуття.

1952 – померла українська оперна співачка, педагогиня Соломія Крушельницька.

1967 – розпочався I Світовий конгрес Вільних українців у Нью-Йорку.

1994 – відповідно до президентського указу, в Україні почали щорічно відзначати День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

1999 – Засновано премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

2002 – президент Леонід Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради представлення на згоду призначити новим прем’єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

2010 – заручини принца Вільяма та Кейт Міддлтон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus