USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

6 листопада: свята, події, факти. День саксофона, у Києві запустили першу чергу метрополітену

6 Листопада 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і збройних конфліктів, Міжнародний день пам’яті тварин, загиблих від рук людини та День саксофона.

В Україні сьогодні відзначають День визволення Києва.

У США – День саксофона, День начос, у Самоа – День посадки дерев, у Домінікані – День Конституції, в Узбекистані – День працівника культури, у Фінляндії – День шведської культури, в Таджикистані – День Конституції, у Марокко – День Зеленого маршу, в Аргентині – День банківського працівника, у Португалії – День блаженного Нуно, у Швеції – День пам’яті короля Густава II Адольфа.

6 листопада на світ з’явилися український письменник, поет, культурно-громадський діяч, голова «Руської трійці» Маркіян Шашкевич, український історик Дмитро Яворницький, бельгійський майстер духових інструментів, винахідник саксофону Адольф Сакс, італійський кримінолог Чезаре Ломброзо, діяч ОУН Дмитро Куп’як, канадський вчитель фізкультури, винахідник гри в баскетбол Джеймс Нейсміт, український літературознавець Дмитро Наливайко, громадський діяч, історик, краєзнавець Дмитро Чернихівський, американська актриса Саллі Філд, український актор, каскадер Володимир Жариков, український кінорежисер Родіон Єфименко, український письменник Володимир Маняк, український фотохудожник Олександр Соленцов, український біатлоніст, учасник Олімпійських ігор Роман Прима.

Сьогодні День Ангела відзначають: Лаврентій, Олексій, Іван, Микола, Петро.

Події

1657 – відбулася Корсунська рада, документ про українсько-шведський військово-політичний союз.

1860 – Авраам Лінкольн обраний 16-м президентом Сполучених Штатів Америки.

1919 – відсутність боєприпасів і медикаментів, епідемія плямистого тифу – у цих умовах командування Української Галицької армії уклало перемир’я і союзний договір з Добровольчою армією.

1932 – на виборах у Німецькій Державі більшість голосів отримала партія націонал-соціалістів.

1942 – відбувся перший політ німецького літака Хейнкель Heinkel He 219 «Пугач», на якому вперше в історії почали серійно встановлювати пневмокатапульту для пілота.

1944 – відбудована і відновила свою роботу Київська радіостанція.

1951 – почав працювати Київський професійний телецентр на Хрещатику, 26. Початок історії Українського телебачення.

1960 – у Києві запущена перша черга метрополітену – 5-кілометрова ділянка Святошино-Броварської лінії з’єднала станції «Вокзальна», «Університет», «Хрещатик», «Арсенальна», «Дніпро».

1962 – Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджувала расистську політику апартеїду у Південно-Африканській Республіці і закликала всіх членів ООН припинити будь-які економічні та військові відносини з ПАР.

1964 – здано в експлуатацію Тернопільський порцеляновий завод.

1980 – у Миколаєві збудований новий Інгульський міст, довжина моста складала 485 м.

1984 – на президентських виборах у США переконливу перемогу вдруге отримав республіканець Рональд Рейган.

1986 – у залізничній катастрофі на станції Користівка загинуло 44 особи, ще 100 були поранені.

1987 – у Києві відкрито 28-у станцію метрополітену – «Ленінська» (тепер «Театральна»).

1991 – розпущено Комуністичну партію Радянського Союзу.

1998 – повінь на Закарпатті.

1999 – в Австралії 54,5% виборців висловилось проти проголошення країни республікою, знову визнавши формальним главою держави британського монарха.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus