USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

17 травня: свята, події, факти. День народження інтернету та перший у світі кулемет

17 Травня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються День народження інтернету, Міжнародний день боротьби з гомофобією і трансфобією, День пульмонолога, Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією, День вина «Піно-Грі», Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства (Міжнародний день телекомунікацій), Міжнародний день дитячого телефону довіри, Глобальний Тиждень безпеки дорожнього руху (ООН) та Всесвітній день обізнаності про нейрофіброматоз.

В Україні – День пульмонолога, у США – День штату Айдахо, День «Випускного пензлика», День вишневого коблера, День барахольщика, День волоського горіха, День полювання на грибів, у Норвегії – День Конституції, День дітей, на Кайманових островах – День відкриття, в Латвії – День пожежного і рятувальника, у Нігерії – День Конституції, в Ізраїлі – свято дарування Тори «Шавуот», на Кубі – День аграрної реформи, у Конго – День звільнення, в Іспанії – День галісійської літератури, в Аргентині – День Військово-морського флоту.

Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства відзначається за ініціативою ООН з 2006 року. Саме 17 травня – чергова річниця підписання у 1865 році в Парижі 20 країнами першої Міжнародної телеграфної конвенції та заснування Міжнародного телеграфного союзу. З 1934 року після підписання Міжнародної конвенції електрозв’язку ця організація стала називатися Міжнародним союзом електрозв’язку.

Православна церква цього дня вшановує пам’ять святої Пелагеї, яка була покровителькою птахів. У народі день називають Палажки Заступниці. Саме з 17 травня починаються перші травневі грози, а все, що було раніше – лише поодинокі.

Іменини відзначають власники таких імен: Іван, Кирило, Микита, Миколай, Марія, Пелагея.

Народилися

Цього дня народилися французький письменник, журналіст і громадський діяч Анрі Барбюс, французький актор Жан Габен, український прозаїк, перекладач і поет Леонід Первомайський, український режисер, народний артист УРСР Федір Верещагін, радянська акторка театру й кіно, акторка МХАТу Софія Пілявська (фільми «На початку століття», «Анна Кареніна», «Живий труп», «Покровські ворота»), український режисер, постановник офіційних концертів, народний артист УРСР Борис Шарварко, американський актор Денніс Хоппер («Швидкість», «Апокаліпсис сьогодні», «Синій оксамит», «Водний світ»), український політик і журналіст Василь Базів.

Події

1215 – Англійські барони в заколоті проти короля Іоанна Безземельного захоплюють Лондон.

1302 – Ремісники міста Брюгге підняли повстання проти французів, що стало початком визвольної війни у Фландрії.

1497 – Васко да Гама досяг берегів Індії.

1604 – Укладено «Вічний мир» між Росією і Польщею.

1718 – Англійський юрист Джеймс Пакл запатентував перший у світі кулемет.

1792 – Сховалися від сонця під тінню розлогі дерева 1924 брокера засновують Нью-Йоркську фондову біржу. Там, де росло дерево, сьогодні розташована Уолл-стріт.

1809 – Імператор Наполеон I видає декрет, який оголосив, що глава католицької церкви позбавляється світської влади, а Рим і всі володіння папи приєднуються до французької імперії.

1861 – Перше у світі туристичне бюро Томаса Кука відправило в поїздку першу у світі туристичну групу – з Лондона в Париж.

1861 – У Лондоні вперше публічно була продемонстрована кольорова фотографія. Зроблена вона була за методом шотландського фізика Джеймса Максвелла.

1916 – В Англії вперше у світі здійснено перехід на літній час.

1924 – Весілля Марлен Дітріх і Рудольфа Зібера.

1929 – Після довгих розшуків у Філадельфії був схоплений глава торговців контрабандними спиртними напоями Аль Капоне, якому було пред’явлено обвинувачення лише в незаконному зберіганні пістолета.

1973 – У Сенаті США починаються слухання з Уотергейтськом скандалу.

1978 – Швейцарська поліція в Лозанні знайшла останки Чарлі Чапліна, викрадені з могили за 11 тижнів до цього.

1985 – Початок антиалкогольної компанії в СРСР.

1990 – Всесвітня організація охорони здоров’я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань.

1995 – На аукціоні в Женеві алмаз «Ді» продано за рекордну суму 16,548,750 доларів.

1997 – Пол Маккартні отримав по інтернету за 30 хвилин понад 3 млн питань (світовий рекорд).

2009 – Вийшла перша, тестова версія комп’ютерної гри «Minecraft», що стала однією з найпопулярніших у світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus