USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

4 травня: свята, події, факти. Винайшли складну парасольку та почали виробляти Rolls-Royce

4 Травня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Всесвітній день щедрості, Міжнародний день пожежників, День «Зоряних воєн», день народження складної парасольки, Всесвітній день щедрості, День безкоштовних коміксів, День невисоких людей, Всесвітній день підтримки, Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, День боротьби з булінгом.

У США святкують День птахів, День апельсинового соку, День оновлення взаємин, у Японії – День зелені, у Замбії – День праці, у Китаї, на Фіджі – День молоді, у Нідерландах – День поминання, у Британії, Ірландії – Травневий банківський вихідний, у Намібії – День Кассинги, у Туркменістані – День працівників цивільної авіації, у Латвії – День відновлення незалежності, в Тонга – День наслідного принца, в Австрії – День святого Флоріана, у Таджикистані – День працівників податкового органу.

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста і Созія. У народі день назвали Проклів. Люди зверталися за допомогою до домового, просячи захистити його від підступів злих духів оселі, господарські споруди та худобу.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Олексій, Олександр, Федір, Яків, Фавст,Сократ та Микола.

Народилися:

4 травня народилися німецький промисловець, творець автомобілів «Опель» Фріц фон Опель, радянський композитор, автор пісень «Комсомольці-добровольці», «Тече Волга», "Пісня про Дніпро«Марк Фрадкін, єгипетський політичний і державний діяч, президент Єгипту у 1981-2011 роках Хосні Мубарак, британська актриса і фотомодель англо-голландського походження Одрі Хепберн, український музикознавець, фольклорист Микола Грінченко, радянський диригент, піаніст і педагогГеннадій Рождественський, український політик Григорій Омельченко, український футболіст Юрій Вірт, іспанський футболіст, півзахисник збірної Іспанії Сеск Фабрегас, бразильський футболіст Фернандіньйо.

Події

1113Володимир Мономах вступив на Київський Великокнязівський престол.

1715 – у Парижі була вироблена перша складана парасолька.

1838 – діячі російської культури, продавши портрет поета Василя Жуковського роботи живописця Карла Брюллова, викупили з кріпацької неволі в пана Енгельгардта українського поета Тараса Шевченка.

1878Томас Алва Едісон вперше публічно продемонстрував винайдений ним фонограф – попередник грамофона, патефона і взагалі пристроїв звукозапису і звуковідтворення.

1904 – у Великій Британії Фредерік Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво автомобілів під назвою «Ролл-Ройс». Цього ж року почалося будівництво Панамського каналу.

1979 – Маргарет Тетчер стала першою жінкою-прем’єром Великобританії.

1988 – компанія «Пепсі-кола» стала першою західною фірмою, яка викупила рекламний час на радянському Центральному телебаченні.

2000 – частина предметів із затонулого у 1912 році «Титаніка» були продані на аукціоні «Сотбіс» за 60 тисяч доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus