USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

17 липня: події, факти, дні народження

17 Липня 2013 00:00
День народження 17 липня відзначають депутати Волинської обласної ради Андрій Турак, письменник з Волині, сценарист, краєзнавець Йосип Струцюк, поетеса з Волині Олена Пашук (в заміжжі - Кицан)(на фото), журналіст Світлана Зозуля. Іменини сьогодні в Андріїв, Марф та Федорів.

«ВН» вітають усіх і бажають здоров’я, наснаги, достатку.

Сьогодні в Південній Кореї святкують День конституції, в Словаччині — День незалежності, в Іраці — День Республіки, у Фінляндії — День демократії, в Лесото — День короля, в Пуерто-Ріко — День Рів'єри.

Народилися:

Цього дня народилися німецький філософ, який запровадив в обіг термін «естетика», Александер Баумгартен, французький живописець, основоположник натуралістичного історичного живопису Поль (Іпполіт) Деларош, російський мандрівник і етнограф українського походження Микола Миклухо-Маклай, українська письменниця, драматург Олена Пчілка, архітектор Юліан Захаревич, український військовий діяч, полковник генерального штабу Армії УНР Василь Тютюнник, канадський кіноактор Дональд Сазерленд («МЕШ», «Казанова Фелліні», «JFK: Постріли в Далласі»), російський футболіст Валерій Воронін, польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі («Будинок жінок», «Рік спокійного сонця», «Смерть професіонала»), російський композитор Олексій Рибников (мюзикл «Юнона і Авось», музика до фільмів «Вам і снилося», «Той самий Мюнхгаузен» тощо), німецька політична діячка, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, український політик, нардеп кількох скликань, один з авторів Конституції України Михайло Сирота, російська письменниця, діячка феміністичного руху Марія Арбатова (Гавриліна), польський кіноактор Збігнев Замаховський (Володиєвський у фільмі «Вогнем і мечем»), український політик Сергій Льовочкін, хорватський футболіст Іван Стринич.

Сталося:

1453 ‒ французи розбили англійців в битві при Кастільоні, в останній битві Сторічної війни (1337—1453). Після цієї битви французькі війська заволоділи містом Бордо.

У результаті війни Англія позбулася всіх своїх володінь на континенті, крім Кале, який залишався у складі Англії до 1558 року. Англійська корона втратила великі території в південно-західній Франції, якими вона володіла з XII століття. Божевілля англійського короля занурило країну в анархію і постійні міжусобиці, в якій центральними дійовими особами виступили ворогуючі родини Ланкастерів і Йорків. У зв'язку з розгортанням громадянської війни, Англія не мала сил і засобів для повернення втрачених, як виявилося, назавжди, територій на континенті.

Додатково до всього скарбниця була спустошена військовими витратами. Протягом війни змінювався її характер: розпочавшись із конфлікту між васалом і сеньйором, вона потім переросла у війну двох суверенних монархів, все більше набуваючи національний характер з широким залученням до конфлікту представників різних прошарків суспільства. Підвищилася роль нижчих верств населення, які вперше в результаті потужних народних повстань довели можливість успішної боротьби за свої права зі зброєю в руках. Війна мала сильний вплив на розвиток військової справи: на полях битв зросла роль піхоти, яка довела здатність ефективно протистояти лицарській кінноті, з'явилися перші постійні армії. Були винайдені нові види озброєння, з'явилися сприятливі умови для розвитку вогнепальної зброї.

1907 — Підписана Російсько-японська угода у Петербурзі.

Секретна частина угоди фіксувала розділ Північно-Східного Китаю (Маньчжурії) на російську (північну) і японську (південну) сфери впливу і встановлювала демаркаційну лінію між ними. Японія зобов’язувалася не отримувати залізничних і телеграфних концесій у російській зоні, Росія – у японській.

За ст. 2 секретного договору Росія визнавала всі договори і домовленості, які були укладені між Японією і Кореєю та зобов’язувалася не перешкоджати розвитку відносин між Японією і Кореєю. В свою чергу Росії надавався режим найбільшого сприяння в Кореї. Японія згідно зі ст. 3 визнавала наявність спеціальних інтересів Росії в Зовнішній Монголії і зобов’язувалася «утримуватися від усякого втручання, здатного завдати шкоди цим інтересам». Угода мала гарантувати Антанті збереження статус-кво на Далекому Сході і зв’язати її з англо-японським блоком.

1941 — наказом Гітлера Галичина перейшла в підпорядкування до Генерального Губернаторства як окремий дистрикт «Галичина».

Дистрикт «Галичина» з центром у Львові складався з Львівської, Дрогобицької, Станіславської і Тернопільської (за винятком її північних районів) областей, охоплюючи територію понад 48 тисяч км². Ділився на окружні староства (крайсгауптманшафти) та виділені міста (крайсфрайштадти).

Очолював дистрикт «Галичина» стояв губернатор. Урядовою мовою була німецька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus