USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

18 квітня: свята, події, факти. Початок війни за незалежність США та запуск першої космічної станції

19 Квітня 2021 00:00
19 квітня у світі відзначають День велосипеда та День власників домашніх тварин. А ще - Індіанський день в Бразилії, День пам'яті жертв Голокосту в Польщі, День патріотів в США, День поезії і творчого мислення, День проліска та День часнику або Часниковий день.

День Велосипеда відзначається в пам'ять про 19 квітня 1943, коли швейцарський хімік Альберт Гофман навмисно, перший із людей, прийняв 250 мкг ЛСД.

Менш ніж за годину після прийому препарату Гофман відчув раптову й інтенсивну зміну в світосприйнятті. Побоюючись, що захворів, Гофман поїхав із лабораторії додому на велосипеді. Під час поїздки його стан різко погіршився, з'явилося відчуття тривоги, різні марення. Гофману ввижалося, що його сусідка - зла відьма, а навколишні предмети покрилися кольоровими плямами.

Так він відчув дію ЛСД, зробивши цей день датою першого у світі «кислотного тріпу». Дія ЛСД проявилась у тому, що суб'єктивні відчуття Гофмана (дуже повільна їзда) не відповідали об'єктивним (дуже велика швидкість руху). Як з'ясувалося пізніше, Гофман в понад десять разів перевищив порогову дозу препарату. 22 квітня він написав про свій експеримент, а пізніше помістив цю замітку до своєї книги «ЛСД - моє складне дитя».

За релігійним календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять мученика рівноапостольного Мефодія, єпископа Моравського, а також святителя Євтихія, архієпископа Константинопольського.

День ангела імені відзначають: Євтихій, Платонида, Ярема, Мефодій, Григорій, Павло, Севастян.

Народилися:

Цього дня народилися радянський кінорежисер, сценарист, художник Олександр Птушко («Новий Гулівер», «Кам'яна квітка», «Садко», «Червоні вітрила»), американський хімік-ядерник Гленн Сіборг (відкрив плутоній), німецький льотчик, найуспішніший винищувач в історії повітряних боїв Еріх Гартманн, українська дитяча письменниця Галина Левицька, бразильський футболіст Рівалдо, американська кіноакторка Кейт Хадсон («Як позбутися хлопця за десять днів»), український спортсмен-стронгмен, чемпіон України з пауерліфтингу Дмитро Халаджі, англійський футболіст, воротар збірної Англії та «Манчестер Сіті» Джо Харт, український футболіст Денис Гармаш.

Події

1506 — відбувся Лісабонський погром.

1713 — імператор Священної Римської Імперії Карл VI Габсбург встановлює своєю т. зв. «Прагматичною санкцією» неподільність володінь Габсбургів та запроваджує право на спадковість по жіночій лінії для дому Габсбургів.

1775 — битви при Лексингтоні і Конкорді, початок війни за незалежність США.

1783 — указом Катерини II Крим приєднаний до Росії. Указ став підсумком тривалого суперництва Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Заручившись у 1782 році підтримкою Австрії, наступного року Росія окупувала Крим і маніфест Катерини II лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони.

1839 — західноєвропейські держави гарантують у «Лондонському протоколі» незалежність та нейтралітет Бельгії від Нідерландів, до якої також додається валонська частина Люксембургу. Велике герцогство Люксембург номінально залишається частиною німецької федерації держав.

1850 — Велика Британія і США підписали договір про спільне будівництво Панамського каналу (пізніше США вирішили будувати канал самотужки).

1898 — Конгрес США визнав незалежність Куби і поставив вимогу Іспанії залишити острів.

1937 — в Іспанії створений блок правих сил на чолі з генералом Франко.

1941 — Сенат США прийняв резолюцію про підтримку ідеї державотворення в Ізраїлю.

1943 — початок повстання у Варшавському гетто.

1943 — Указом Президії Верховної Ради СРСР уведені каторжні роботи для т. зв. ”помічників окупантів”.

1947 — партія «Індійський національний конгрес» погодилася розділити країну на Індію і Пакистан.

1967 — члени групи «Бітлз» підписали контракт, яким вони зобов’язувалися не залишати групу протягом десяти років.

1971 — СРСР запустив першу у світі космічну станцію «Салют-1».

1992 — Верховною Радою Вірменії прийнятий Герб Вірменії.

1999 — у Берліні відбулось офіційне відкриття Рейхстагу як нового місця засідань парламенту Німеччини.

2000 — в Румунії поблизу села Рошія-Монтане відкрите найбільше в Європі родовище золота (до 300 т золота і 1600 т срібла), розробки заблоковано парламентом після масових протестів з екологічних, історико-культурних і туристичних міркувань.

2005 — Бенедикт XVI став 265-м Папою Римським.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus