USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

19 квітня: свята, події, факти. День секретаря, День проліска та відкриття найбільшого в Європі родовища золота

19 Квітня 2023 00:00
19 квітня в Україні і світі святкують Міжнародний день секретаря. Це професійне свято, яке щороку припадає на останню середу квітня. Дата неофіційна, але дуже популярна.

Також 19 квітня – День проліска. В Україні перші проліски з’являються в березні, а ось у Великій Британії, яка є країною походження свята, в квітні. Тому від 1984 року 19 квітня святкують подію, яка допомагає підняти настрій. Серед жителів Туманного Альбіону проліски вважаються захисниками від злих духів, тому їх здавна висаджують біля будинків.

19 квітня святкують День поезії і творчого мислення. Люди з творчим мисленням здатні приймати нетипові рішення, вони бачать явища і предмети під зовсім іншим кутом, адже сприймають світ за допомогою своєї уяви.

У США – День часнику та Національний день рисових кульок, День патріотів, Голландсько-американський день дружби, у Бразилії – День армії, Індіанський день, у Польщі – День пам’яті жертв Голокосту, в Англії – День примули.

19 квітня в церковному календарі – день пам’яті святого Євтихія. Він був патріархом Константинопольським. У молоді роки Євтихій прийняв чернечий постриг і згодом став архімадритом всіх амасійських монастирів. Під час п’ятого Вселенського собору за часів правління імператора Юстиніана митрополит Амасійський був сильно хворий, тому замість себе послав Євтихія. Коли його там побачив патріарх Міна, то передбачив юнакові місце патріарха після нього.

Після смерті Міни з’явився Євтихію апостол Петро уві сні і наказав стати єпископом. На патріарший престол він був зведений 552 року.

Іменини сьогодні святкують Ярема, Григорій, Мефодій, Павло.

Народилися:

Цього дня народилися радянський кінорежисер, сценарист, художник Олександр Птушко («Новий Гулівер», «Кам’яна квітка», «Садко», «Червоні вітрила»), американський хімік-ядерник Гленн Сіборг(відкрив плутоній), німецький льотчик, найуспішніший винищувач в історії повітряних боїв Еріх Гартманн, українська дитяча письменниця Галина Левицька, бразильський футболіст Рівалдо, американська кіноакторка Кейт Хадсон («Як позбутися хлопця за десять днів»), український спортсмен-стронгмен, чемпіон України з пауерліфтингу Дмитро Халаджі, англійський футболіст, воротар збірної Англії та «Манчестер Сіті» Джо Харт, український футболіст Денис Гармаш.

Події

1506 – відбувається Лісабонський погром.

1713 – імператор Священної Римської Імперії Карл VI Габсбург встановлює своєю т. зв. «Прагматичною санкцією» неподільність володінь Габсбургів та запроваджує право на спадковість по жіночій лінії для дому Габсбургів.

1775 – битви при Лексингтоні і Конкорді, початок війни за незалежність США.

1839 – західноєвропейські держави гарантують у «Лондонському протоколі» незалежність та нейтралітет Бельгії від Нідерландів, до якої також додається валонська частина Люксембургу.

1850 – Велика Британія і США підписують договір про спільне будівництво Панамського каналу (пізніше США вирішили будувати канал самотужки).

1898 – Конгрес США визнає незалежність Куби і ставить вимогу Іспанії залишити острів.

1917 – Всеукраїнський національний конгрес визнає Центральну Раду найвищим органом влади в Україні.

1937 – в Іспанії створюють блок правих сил на чолі з генералом Франко.

1941 – Сенат США приймає резолюцію про підтримку ідеї державотворення в Ізраїлю.

1943 – початок повстання у Варшавському гетто.

1947 – партія «Індійський національний конгрес» погоджується розділити країну на Індію і Пакистан.

1967 – члени гурта «Бітлз» підписують контракт, яким вони зобов’язувалися не залишати групу протягом десяти років.

1999 – у Берліні відбувається офіційне відкриття Рейхстагу як нового місця засідань парламенту Німеччини.

2000 – в Румунії поблизу села Рошія-Монтане відкривають найбільше в Європі родовище золота (до 300 т золота і 1600 т срібла), розробки заблоковано парламентом після масових протестів з екологічних, історико-культурних і туристичних міркувань.

2005Бенедикт XVI став 265-м Папою Римським.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus