USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

19 травня: свята, події, факти. День вишиванки та перша недільна школа в Україні

19 Травня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день вишиванки. Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

День української вишиванки не має постійної дати – щорічно він відзначається в третій четвер травня.

Також сьогодні – Всесвітній день боротьби з гепатитом, День травневого сонця, День блокнота або День записної книжки.

У США сьогодні святкують День перевірки на гепатит, День Малкольма Ікс, День невідкладної медичної допомоги дітям, День здоров’я і фізичної підготовленості робочого персоналу, День дитячих клубів, День торта «Devil’s Food Cake», День соку з м’якоттю, День травневих променів, у Китаї – День туризму, Фестиваль булочок на острові Ченг Чау, в Південній Кореї, Таїланді, В’єтнамі, Сінгапурі – День народження Будди, у В’єтнамі – День народження Хо Ши Міна, в Шрі-Ланці – День пам’яті, у Греції – День пам’яті геноциду греків Малої Азії, у Туреччині – День пам’яті Ататюрка, молоді та спорту, в Кабо-Верде – День Праї.

Народилися:

Цього дня народилися американський фізіолог, який виділив інсулін, Джон Абель, український літературний критик, літературознавець і перекладач, військовий і громадський діяч Микола Євшан (Федюшка), український архітектор Анатолій Добровольський, італійський кіноактор, виконавець ролі комісара Катані у серіалі «Спрут» Мікеле Плачідо, американська співачка, кіноакторка й модель Грейс Джонс (Мендоза), український юрист і політик, народний депутат, голова партії Християнсько-демократичний союз Володимир Стретович, аргентинська співачка й акторка Наталія Орейро.

Події

1051 – у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава Мудрого Анну Ярославну.

1536 – страта Анни Болейн, дружини англійського короля Генріха VIII.

1568 – англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, яка пред’явила свої права на англійський престол.

1649 – Англія проголошена республікою.

1802 – з ініціативи Наполеона I у Франції був заснований Орден Почесного легіону.

1815 – кантон Женева приєднався до Швейцарської конфедерації.

1861 – у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.

1906 – відкрито рух Симплонським залізничним тунелем в Альпах на дорозі, що зв’язує швейцарське місто Бриг з італійським містом Домодоссола. Він був найдовшим тунелем у світі понад півстоліття. Розташований Тунель на трасі Східного експреса, на лінії Париж-Стамбул. Його довжина становила 19803 метри. У 1922 році була відкрита друга колія в тунелі, розташованому паралельно. Довжина поруч розташованого тунелю 19824 метри. Нині на ділянці Бриг-Ізелле ді Траскуере курсує потяг, що перевозить на спеціальних платформах автомобілі.

1910 – відбулося «повернення» комети Галлея: Земля перетнула її хвіст. З цієї нагоди в США пройшов жвавий розпродаж таблеток «Комета», які пропонувалися як протиотрута: поширилися чутки, що в хвості комети містяться отруйні речовини. Однак, всупереч побоюванням, комета не заподіяла землянам жодної шкоди. Навіть незвичайних атмосферних явищ зафіксовано не було.

1926 році – американський винахідник і підприємець, який отфримав 1093 патенти в США і близько 3 тисяч в інших країнах світу, творець фонографа, що удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один із перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання – Томас Едісон уперше виступив по радіо.

1960 – легендарного діджея Алана Фріда, який ввів в ужиток слово «рок-н-рол», звинуватили у хабарництві. Так на його кар’єрі був поставлений хрест.

1961 – безпілотний космічний апарат Венера-1 вперше пролетів поблизу Венери.

1962 – на святкуванні з нагоди 45-річчя Джона Кеннеді його коханка Мерилін Монро заспівала відому пісню Happy Birthday, Mr. President.

1997 – компанія «Hewlett-Packard» випустила свій перший портативний комп’ютер, що працював під операційною системою Windows CE.

1998 – з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомими викрадено дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна.

2000 – 63-річний японець Тасіо Ямамотто став найстарішим підкорювачем Евересту.

2005 – на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus