USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

1918–2018: Луцьк розпочав відлік до старту фестивалю «Фронтера»

13 Червня 2018 20:28
Дитяча сцена, лекції про літературу, екскурсії містом, давно знані письменники та зовсім нові імена – цієї осені Луцьк на два дні об’єднає авторів та читачів із України, Польщі, Латвії та Білорусі на Міжнародному культурному фестивалі «Фронтера», який відбудеться 17–18 листопада.

Особливості організації та програму майбутнього фестивалю обговорили під час зустрічі з нагоди відкриття «Фронтери» 13 червня.

Насамперед директорка фестивалю «Фронтера», голова ГО «Мистецьке об’єднання «стендаЛь» Ельвіра Яцута пригадала, що минулого року в Луцьку проходив Міжнародний поетичний фестиваль «Meridian Lutsk». Цього ж року «стендаЛь» і департамент культури Луцької міської ради вирішили започаткувати спеціально для лучан власний масштабний літературний захід, який не обмежувався б лише поезією чи визначеними країнами.

«Проаналізувавши досвід минулого року, ми вирішили започаткувати щось власне, що говорило би про Луцьк, те, що буде асоціюватися з Луцьком у людей із різних міст України та Європи», – зазначила Ельвіра Яцута.
Вона розповіла, що особливістю фестивалю, наприклад, уже є те, що кожного року він спиратиметься на обрану тематику. Окрім того, змінюватимуться країни-учасниці. Так, цьогоріч «Фронтера» присвячена особливостям розвитку літератури протягом останніх ста років в Україні, Польщі, Латвії та Білорусі. Усім країнам протягом фестивалю приділять рівнозначну увагу.

«У мене постійно запитують, чому «Фронтера»? Що це за дивне слово? Воно має величезну кількість пояснень, але саме одне з них мені дуже зімпонувало. Це пояснення вільної землі, прикордонної чи міжкордонної території, тобто це місце, де нібито є забагато обмежень і контролю, але насправді це місце ніхто не може контролювати. Це територія, де під час фестивалю головною буде лише література, де не буде всього іншого», – акцентувала Ельвіра Яцута.
Директорка фестивалю наголосила, що насправді робота над майбутнім заходом уже розпочалася і щомісяця в Луцьку проходитимуть різноманітні зустрічі, а фестиваль стане своєрідним фіналом. Перший захід у рамках «Фронтери» заплановано провести вже 25 червня. Це буде неформатна лекція про літературу, проведена за підтримки викладачів факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

«Говоритимемо ми, однак, не лише про літературу, а й про музику, театр, культуру загалом», – зауважила Ельвіра Яцута та додала, що поки готова відкрити лише кілька імен учасників фестивалю. Це гуру культурного менеджменту Білорусі та Польщі Ігор Логвінов та Кшиштоф Чижевський, українські письменники Андрій Любка, Олександр Бойченко, Макс Кідрук і Павло Коробчук.

Крім іменитих авторів, на сценах фестивалю матимуть змогу представити свою творчість і письменники-початківці, які «потребують підтримки і хочуть бути почутими».

«Життя нашого міста досить насичене, адже ми бачимо, як багато проводиться різноманітних фестивалей, культурних заходів. І фестиваль літератури «Фронтера» – це ще одна сторінка з культурного життя нашого міста, це ще одна прикраса, це ще один захід, який притягне увагу багатьох – і мешканців нашого міста, області, України, і гостей з-за кордону. Місто живе, має свої особливості, своє інтелектуальне обличчя, адже не кожне місто проводить літературні фестивалі, не кожне місто має можливість розкритися саме на такому фестивалі», – сказав присутній на відкритті «Фронтери» виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.
Він висловив впевненість, що Луцьк має достатньо гідних знавців літератури та письменників, аби на високому рівні представити під час фестивалю наше місто. «І нехай ми будемо відрізнятися тим, що любимо літературу», – зазначив Григорій Пустовіт.

Одним із партнерів фестивалю виступає Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, яке, зокрема, допомагає налагоджувати контакти з польськими авторами та літературознавцями.

Консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур, своєю чергою, пригадав, як до нього з чудовою ідеєю влаштувати міжнародний літературний фестиваль в обласному центрі Волині ще минулого року звернулася директорка «стендаЛю».

«Я дуже радію тому, що літературний фестиваль у Луцьку залучатиме також польських авторів, відкриватиме їхні імена лучанам. Я в Луцьку вже 2,5 роки і помічаю, як місто завойовує все чільніше та помітніше місце на культурній мапі Європи», – акцентував Марек Запур.
Директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів зі свого боку зауважила, що головною метою цьогорічного фестивалю є налагодження діалогу між митцями із різних країн, а також луцькою публікою. Вона висловила сподівання, що щороку кількість і меценатів, і учасників фестивалю збільшуватиметься, адже «Луцьк того вартий».
Головний меценат фестивалю Роман Бондарук, своєю чергою, поділився, що такі проекти беззаперечно варто підтримувати, адже, «якщо немає культури, місто просто не живе».

Водночас Роман Бондарук звернув увагу на те, що минулоріч Луцьк лише вписав свою частинку в чужу книгу під назвою «Meridian», а цього року йдеться вже про абсолютно нове авторське видання.
Детальніше про тематику «Фронтери», натомість, розповів краєзнавець Олександр Котис, який пояснив, що відлік від 1918 року розпочали не без причини, адже саме на 2018 рік припадає сторіччя від закінчення Першої світової війни.

«Це період підсумку для світу, підсумку творення держав… Перша світова війна стала зламом для багатьох сфер життя і принесла початок нового періоду», – зауважив Олександр Котис.
Краєзнавець відзначив, що протягом фестивалю займатиметься своєю улюбленою справою – пропагуванням Луцька, і не лише завдяки повідомленню фактів про місто, а через осмислення минулих ста років. Тож у рамках «Фронтери» відбуватимуться екскурсії та лекції, присвячені періоду модернізму в Луцьку.

До заходу долучилися також партнери проекту, зокрема фінансовий директор «Кромберг енд Шуберт» Олександр Шаварський, Вадим Махомед та представники компанії «Ideil».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus