USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 вересня: свята, події, факти. Знайшли «Титанік» та закінчилася Друга світова

2 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День закінчення Другої світової війни.

В Україні – День нотаріату, в США – День коригування календаря, День Перемоги над Японією, День чорничного ескімо на паличці, в Італії – Венеціанський кінофестиваль, в Іспанії – День Сеути, в Індії – свято «Онам», у В’єтнамі – День незалежності, у Тибеті – День демократії, у Сінгапурі – свято голодних духів.

Православна церква 2 вересня вшановує пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»).

Іменини за православним календарем святкують Володимир, Іван, Федір, Тимофій та Віктор.

2 вересня народилися український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч Іван Вагилевич, український поет і літературознавець, один із засновників українського літературознавства Павло Филипович, радянський вчений у галузі ракетно-космічної техніки Валентин Глушко, радянський кінорежисер Ілля Фрез, шотландський футболіст і тренер Білл (Уїльям) Шенклі, український поет, перекладач Роман Бабовал, український актор театру й кіно Володимир Абазопуло («Богдан-Зиновій Хмельницький», «Камінна душа», «Нам дзвони не грали, коли ми вмирали»), український літературний критик, літературознавець, письменник, історик Володимир Панченко, американський кіноактор Кіану Рівз («Матриця», «Дракула», «Швидкість», «Адвокат диявола»), британсько-канадський боксер Леннокс Льюїс, французький автогонщик Олів’є Паніс.

Події

1794 – з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

1939 - нобелівський лауреат Альберт Ейнштейн на прохання групи європейських емігрантів-фізиків, серед яких були і Лео Сциллард, і Едвард Теллер, підписав листа на ім'я президента США Франкліна Рузвельта, в якому містилася пропозиція почати роботи зі створення ядерної зброї.

1945 - Актом капітуляції Японії, який був підписаний на борту американського лінкора «Міссурі», закінчилася Друга світова війна.

1967 – відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Англії незалежного Князівства Сіландія, яке надає громадянство всім охочим.

1969 - один із «днів народження інтернету». У лабораторії Каліфорнійського університету відбулася перша успішна передача даних між сусідніми комп'ютерами.

1985 – біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер «Титанік».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus