USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

26 січня: свята, події, факти. День митника та випадкових напрямків

26 Січня 2022 00:00
26 січня у світі відзначають Міжнародний день митника. Україна приєдналася до Всесвітньої митної організації та святкування цього свята 1992 року.

26 січня також святкують Всесвітній день екологічної освіти. Започаткували свято міжнародні організації, а подію приурочили тому, щоб показати людству, які проблеми з забрудненням довкілля існують, і як вони впливають на здоров’я та якість життя.

А ще 26 січня святкується День Австралії. Цей день присвячений колонізації цього континенту європейцями.

Сьогодні також світ відзначає і неофіційне свято – День випадкових напрямків. Подейкують, що цього дня Всесвіт підказуватиме за допомогою різних знаків, куди нам варто йти, щоб отримати щось хороше.

В Україні – День аудиторської служби, у США – День табличного процесора «1-2-3», День подружжя, День планування відпустки, День підбадьорення «Жаб’ячої лощини», День арахісу в карамелі, День «Говоріть голосніше й домагайтеся успіху», День зубного свердла, День зеленого соку, в Австралії – День Австралії, у Панамі – День інженера й архітектора, в Уганді – День свободи, в Індії – День республіки, у Шотландії – Апхелліо (Фестиваль вогню), в Латвії – День міжнародного визнання Латвійської Республіки, у Домінікані – День Дуарте.

Православна церква 26 січня відзначає день Єрміла і Стратоніка.

Іменини сьогодні в Єлеазара, Петра, Якова і Максима.

Цього дня народилися французький письменник Ежен Сю («Паризькі таємниці», «Вічний жид»), маршал Франції, король Швеції і Норвегії під іменем Карл XIV Юхан Бернадот Жан-Батіст, український поет Іван Кулик, діяч румунського та міжнародного комуністичного руху, авторитарний правитель Румунії Ніколае Чаушеску, радянський кінорежисер, сценарист, народний артист СРСР Юрій Озеров ("Звільнення«, «Кочубей», «Битва за Москву»), американський актор, режисер, продюсер Пол Ньюман ("Колір грошей«, «Кішка на розпеченому даху», «Шахрай»), французький кінорежисер, сценарист, актор і продюсер Роже Вадім («І Бог створив жінку»), український письменник, громадський і політичний діяч, філолог, народний депутат першого скликання Степан Пушик, український політик і управлінець Володимир Щербань, український політик, комуніст, член ЦК КПУ, історик, народний депутат ІІ-IV скликань від Компартії Сергій Гмиря, австрійський політик, лідер правого руху Йорг Гайдер, український вчений в галузі гірництва, вікіпедист Володимир Білецький, португальський футбольний тренер Жозе Моурінью, український футболіст Максим Калиниченко.

Події

1697 - Ісаак Ньютон розв’язує задачу про брахістохрону – і попутно відкриває варіаційне числення.

1837 – Мічиган став 26-м штатом США.

1875 – американець Джордж Грін запатентував першу бормашину, яка працювала від електричних батарей.

1886 – німецький конструктор Карл Бенц отримав патент на триколісний автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння.

1924 – наказом начальника Московського гарнізону заснований пост № 1 – почесна варта біля мавзолею Леніна.

1934 – підписаний пакт Гітлера-Пілсудського між фашистською Німеччиною та Другою польською республікою.

1934 – у Москві відкрився XVII з’їзд ВКП(б), який завершив роботу 10 лютого. На з’їзді була офіційно проголошена перемога генеральної лінії партії в побудові соціалізму, а сам він увійшов в історію під назвою «з’їзду переможців». Мине менше десяти місяців – і почнеться новий етап боротьби з ворогами, шпигунами, шкідниками тощо, тож цей з’їзд уже в наші дні отримає назву «з’їзду розстріляних».

1945 – радянські війська зайняли польське місто Освенцім і визволили вцілілих в’язнів концтабору.

1949 – компанія «Амерікан ейрлайнз» першою у світі ввела попередження по гучномовцях про правила безпеки пасажирів.

1956 – в Італії почалися Сьомі зимові Олімпійські ігри.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Японією.

2000 – в Аргентині археологи знайшли останки найбільшого в історії нашої планети динозавра.

2000 – у московському Кремлі на засіданні Вищої Державної ради Росії та Білорусі головою ради обраний Олександр Лукашенко, головою Ради Міністрів Союзної держави Росії і Білорусі – перший віце-прем’єр РФ Михайло Касьянов, державним секретарем – Павло Бородін. Під час засідання виконувач обов’язків президента Росії Володимир Путін і президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко обмінялися ратифікаційними грамотами про створення союзної держави.

2001 – у результаті землетрусу в Гуджараті, Індія, загинуло понад 20 тисяч людей.

2001 – у Чорному морі затонув український теплохід «Пам’ять Меркурія», на борту якого було 54 особи. 12 осіб загинули, 8 пропали безвісти.

2003 – американець Вейхенмаєр Ерік, став першою сліпою людиною, яка скорила всі найвищі гірські піки на всіх сімох континентах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus