USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

20 лютого: свята, події, факти. День Героїв Небесної Сотні та преподобного Луки

20 Лютого 2022 00:00
Сьогодні в Україні День Героїв Небесної Сотні. Мабуть немає українця, який не пам’ятав би ті криваві події, які проходили 2013-2014 рр. Для нас вони стали справжнім зламом у свідомості, адже до цього в Україні жодні народні протести не мали кривавої розв’язки. 18-20 лютого 2014-го близько сотні мітингувальників загинули, віддавши своє життя за споконвічне бажання нації – мати демократичну, вільну та розвинуту країну. Загиблих назвали «Небесною сотнею», а 20 лютого запровадили День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні у всьому світі відзначають Всесвітній день соціальної справедливості.

20 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Луки Елландського. Згідно з переказами народився в місті Кастопія (Ерміонія) 896 року. Дотримувався жосткого аскетизму у всьому, що його стосувалося, а ось до оточуючих ставився доброзичливо і щедро. Був відомим духовним наставником, хоч і не мав духовного сану. В 14 років прийняв життя ченця, а вже на схилі літ поселився біля гори Гелікон. Там навколо нього утворилася громада. Преподобний Лука збудував тут разом зі своїми послідовниками монастир, де зцілював хворих і виганяв бісів.

Іменини сьогодні святкують Лука, Парфеній, Олександр, Петро, Олексій.

20 лютого народилися також український письменник Улас Самчук, український композитор, піаніст, музикознавець Василь Барвінський, військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віцепрезидент УНР в екзилі Олександр Удовиченко, творець оздоровчої і духовної системи Порфирій Іванов, композитор, педагог, музичний і громадський діяч Лев Ревуцький, американський актор, режисер і продюсер («Шакал», «Ноєв ковчег») Сидні Пуат’є, американський режисер, сценарист, продюсерт Роберт Олтмен, американський інженер, засновник Digital Equipment Corporation, піонер комп’ютерної індустрії Кен Олсен, український парламентар, Герой України, олігарх Юхим Звягільський, український оператор, режисер і сценарист Михайло Беліков, британський прем’єр–міністр Гордон Браун, вокаліст і засновник британського гурту «Stone Roses», успішний сольний виконавець Йєн Браун, популярний американський рок–музикант («Nirvana») Курт Кобейн, барабанщик шотландського гурту «Travis» Ніл Примроуз, американська супермодель і акторка Сінді Кроуфорд, американський поп–співак, член гурту «Backstreet Boys» Брайн Літтрел, співачка Ріанна.

Події

1649Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1666 – заснований Монреаль – одне з найбільших канадських міст.

1872 – у США запатентований електричний ліфт.

1940 – вперше на екранах з’явилася знаменита мультиплікаційна пара – Том і Джеррі.

1960 – на сцені рідної школи в Сіетлі відбувся перший виступ майбутнього гітариста-віртуоза Джимі Гендрикса.

1962 – американський космонавт Джон Ґленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 000 км/год в кораблі «Френдшип-7».

1998 – 15-літня американка Тара Ліпінскі виграла змагання серед жінок з фігурного катання на зимовій Олімпіаді в Нагано, ставши наймолодшою переможницею Білих Олімпіад.

2003 – героями Brit Awards стають гурт «Coldplay» і Ms Dynamite, які заробили по дві нагороди кожен.

2014 – під час протистояння Євромайдану і злочинної влади президента Януковича на Інститутській вулиці вбивці з «Беркут» розстрілюють активістів (згодом загиблих назвали Небесною Сотнею);

2014 – вторгненням російського спецназу на територію автономної республіки Крим починається російсько-українське протистояння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus