USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

20 липня: свята, події, факти. Міжнародний день шахів та заснування першого видавництва

20 Липня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день торта, День ходіння по бордюрах, Міжнародний день шахів, Всесвітній день стрибка.

В США - День вилазки зі своєї буди, День льодяників на паличці, День печива з передбаченням, День Місяця, День потворних вантажівок, в Аргентині, Бразилії, Еквадорі, Уругваї - День одного, в Японії - День моря, в Коста-Ріці - День інженера, в Ботсвані - День президента, в Мексиці - Фольклорний фестиваль «Гелагеца» («Понеділок на пагорбі»), в ЦАР – День посадки дерев, в Болгарії – Ільїн день, в Гондурасі – День Лемпіри, в Колумбії – День незалежності, у Киргизстані – День Національної гвардії, у Норвегії – День народження кронпринца, в Україні - День шахів.

20 липня в православній церкві шанується пам'ять преподобного Фоми Малеїна і преподобної Євдокії, княгині Московської. У народному календарі ця дата отримала такі назви: Фома, Фома-чорничник, Фома і Явдоха, Явдоха-сіногнійка.

Іменини відзначають власники таких імен: Герман, Євдокія, Хома.

Народилися:

Цього дня народилися грецько-македонський завойовник, організатор і лідер власної імперії Александр Македонський (Великий), італійський поет, один із видатних діячів епохи Відродження Франческо Петрарка, український письменник Василь Кучер («Устим Кармалюк», «Чорноморці»), російський актор, режисер, автор і виконавець пісень, майстер озвучування мультфільмів Олег Анофрієв («Бременські музиканти»), американська кіноактриса російсько-українського походження Наталі Вуд (Наталія Захаренко (Гурдіна), українська балерина Оксана Вікул, російська акторка театру й кіно Людмила Чурсіна («Угрюм-ріка», «Коли дерева були великі»), український політик і управлінець, міністр транспорту і зв'язку у 2004 році Георгій Кирпа, мексиканський і американський рок-музикант, композитор Карлос Сантана, німецький художник та графік Макс Ліберман, австрійський біолог, основоположник генетики Грегор Мендель, український телеведучий, диктор, президент Національної телекомпанії України у 2008-2010 роках Василь Ілащук, український політик і бізнесмен Давид Жванія, українська журналістка Юлія Мостова, український футболіст Євген Селезньов.

Події:

1534 — у Кембриджі зареєстровано перше у світі видавництво.

1585 — експедиція Джона Девіса досягла південного краю Ґренландії, який було названо Землею Запустіння.

1877 — у Франції був винайдений праксиноскоп (попередник кінопроектора) і створено перший у світі мультфільм.

1917 — зареєстрована торгова марка «BMW».

1917 — представники південнослов'янських народів підписали Корфську декларацію про об'єднання в єдину державу – Королівство Сербів, Хорватів і Словенців.

1924 — засновано Міжнародну шахову федерацію. Тепер цей день відзначається як Міжнародний день шахів.

1936 — конвенція, підписана в Монтре, віддала під юрисдикцію Туреччини протоки Дарданелли і Босфор.

1940 — американський музичний журнал «Billboard» опублікував перший список найпопулярніших пісень.

1944 — заколот німецького руху опору з метою вбити Гітлера та здійснити державний переворот.

1960 — вперше в історії главою уряду була обрана жінка: прем'єр-міністром Шрі-Ланки стала Сірімаво Бандаранаіке.

1969 — американський космічний корабель Аполлон-11 здійснив першу в історії посадку на Місяць.

1976 — посадковий відсік американського космічного корабля Вікінг-1 здійснив м'яку посадку на поверхню Марса.

1993 — заява Голови Ради Безпеки ООН про те, що постанова Верховної Ради РФ щодо статусу Севастополя як російського міста не має юридичної сили.

2016 — вчені з Університету Райса оголошують про отримання нового титан-золотого сплаву, який в чотири рази міцніший більшості сталей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus