USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

20 січня: свята, події, факти: День АР Крим та День вшанування захисників Донецького аеропорту

20 Січня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день прийняття та День відеокамери. Саме цього дня 1982 року компанія Sony Electronics презентувала першу відеокамеру і запустила її у вільний продаж.

Також 20 січня – День поширення знань про пінгвінів. У США – День присяги президента, Національний день іриски, Національний день дискжокея, Національний день любителів сиру (його ткож відзначають у Великобританії). В Ісландії – День чоловіка.

В Україні сьогодні відзначають День автономної республіки Крим та День вшанування захисників Донецького аеропорту.

20 січня в церковному календарі – Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Іменини 20 січня в Івана та Опанаса.

Народилися

Цього дня народилися італійський художник епохи бароко Джованні Франческо Джессі, французький фізик і математик, творець основ електродинаміки Андре-Марі Ампер, французький композитор Ернест Шоссон, всесвітньо відомий український і американський скрипаль-віртуоз Михайло Ельман, український хірург, один із засновників української хірургічної школи, дійсний член АН УРСР та Нью-Йоркської академії наук, дійсний член Академії медичних наук України Олександр Шалімов, американський фізик, Нобелівський лауреат з фізики Девід Лі, український поет, громадський діяч Євген Маланюк, італійський кінорежисер Федеріко Фелліні, польський письменник, поет і публіцист, автор повісті «Чотири танкісти й собака» Януш Пшимановський, український музикант, керівник ансамблю «Червона рута», народний артист України, чоловік співачки Софії Ротару Анатолій Євдокименко, американський кінорежисер і сценарист Девід Лінч, литовська акторка театру й кіно Інгеборга Дапкунайте, український фігурист і тренер Руслан Гончаров.

Події

1265 – відбулася перша сесія англійського парламенту.

1661 – засновано Львівський університет Казимира. Нині – Національний університет імені Івана Франка.

1892 – перший баскетбольний матч (Спрінгфілд, Массачусетс, США).

1920 – поляки скасували Галицький крайовий центр, поділ Галичини на три воєводства.

1918 – у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1925 – СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини.

1943 – у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».

1945 – у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

1946 – після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль подав у відставку з поста глави уряду.

1946 – засновано Центральне Розвідувальне Управління США.

1958 – у Лондоні з’явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.

1961 – 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді – наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту.

1972 – почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР.

1980 – президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв’язку з інтервенцією СРСР в Афганістан.

1986 – відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем’єрміністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

1990 – операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР – Баку. Мета – припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу комуністичної партії.

1996 – лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером Палестинської автономії.

2001 – 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший.

2006 – в Темзі майже біля стін англійського парламенту було виявлено кита, який заплив туди під час припливу. Він викликав бурхливе захоплення у людей щораз, коли випускав фонтан води, з’являючись на поверхні. Зусилля рятувальників не врятували тварину – кит не витримав усіх випробувань і помер.

2009 – 44-м президентом США і першим темношкірим главою держави став Барак Обама.

2011 – перший сонячний вітрильник НАСА, Нановітрильник-Д, розгорнув вітрило на навколоземній орбіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus