USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

2008-й – найгірший рік Волині, - науковці

24 Вересня 2010 11:10
Найбільш перспективними галузями для розвитку волинської економіки є сільське та лісове господарство, однак поки потужності цих сфер економіки області використовуються не більше як на 20%.
Такі висновків дійшли науковці агентства регіонального розвитку «Волинь», які 24 вересня презентували проект «Волинь – 10 років. Соціально економічні досягнення. Проблеми. Перспективи».
У досліджені брали участь члени спілки економістів України. Зокрема, доктор економічних наук Василь Липчук та доктор економічних наук, професор кафедри права і підприємництва Львівський національний аграрний університет Юрій Губені.
Доктор економічних наук, професор кафедри статистики та аналізу Львівського національного аграрного університету Василь Липчук вважає, що в області для розвитку необхідно створити конкурентне середовище. Аби місцеві підприємці змогли пропонувати не лише на Західній Україні, а й за її межами найдешевшу та найякіснішу продукцію.
Усі передумови для цього є в секторі сільського господарства та переробки його продукції, а також в лісовому господарстві. Однак, на відмінну від сусідньої Львівської області, волиняни, маючи більші ресурси, в декілька разів менше працюють в цій сфері.
Один з авторів презентованої праці Юрій Губені каже, що презентований проект «Волинь – 10 років. Соціально економічні досягнення. Проблеми. Перспективи» базується на аналізі офіційних статистичних даних за останні 10 років.
Дослідження показало, що найуспішнішими роками для Волині стали 2006-2007 роки. В цей період було найбільші темпи виконання будівельних робіт, введення в експлуатацію житла, прибутки підприємств, найкращі показники експорту, надходження інвестицій, введення інноваційних технологій в виробництві та найменша заборгованість з заробітної плати.
Проте, науковці зазначають, що цей період не є «золотим віком» Волині, а скоріше спричинений загальним соціально-економічним піднесенням країни.
Найгіршим періодом для Волині став 2008 рік. Причиною цього науковці називають не лише глобальну кризу, а й прорахунки у роботі керівництва області – недосконалий менеджмент, невдалі адміністративні рішення. Адже за ствердженням дослідників Волинь почала відчувати кризу у останньому кварталі 2008 року, а негативні явища прослідковувалися протягом усього року.
Найбільш вражаючим є спад у 2008 році промислового виробництва в 30% проти 2007 року. Наприклад, зменшення обсягів виготовлення будматеріалів та скловиробів у чотири рази та переробної промисловості у три рази.
Проте, за словами Василя Липчука найдивнішим та тривожним є зменшення показників провідних галузей області. Наприклад, спад виготовлення безалкогольних напоїв у 5 і більше разів, круп та цукру – у три рази.
Найгіршим 2008 рік був за результатами фінансової діяльності. Якщо у 2007 році підприємства області мали 418,1 мільйона прибутку, то в 2008 – 1 мільярд 260,6 мільйонів збитку. В 2009 ця цифра сягнула 378,3 мільйона збитку і кожне друге підприємство працювало «в мінусах».
Стурбованість науковців викликало і й те, що в області майже відсутні підприємства з інноваційними технологіям, що робить Волинь неконкурентною областю. За словами доцента кафедри економічної теорії ЛНАУ Андрія Линдюка тривожним є разючий спад введення в експлуатацію житла, який в 2009 році зменшився двічі в порівняні з 2008 роком.
Заступник директора агентства Сергій Павленко каже, що Волинь має значний науковий потенціал, однак місцева влада не прислуховується до думки експертів, виробляючи стратегію розвитку економіки області та міст. Однак, на думку дослідників, працюючи без взаємодії науки, освіти, виробництва та підприємництва, досягти успіху області навряд чи вдасться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
любопитненький Показати IP 24 Вересня 2010 12:44
А хто ж то у нас був губернатором у 2008-му? Чи не банкір часом? :-)) Вот оно чьо, Ярославович!
не просто так Показати IP 24 Вересня 2010 15:42
Ну що, докерувалися,мало вам:"Причиною цього науковці називають не лише глобальну кризу, а й прорахунки у роботі керівництва області – недосконалий менеджмент, невдалі адміністративні рішення"?!? А вони знову до влади,людяно,та відповідально!Скільки можна вже на ті самі обличчя дивитися.Певно,що грошей не тільки на ті рекламні щити накрали!!!
ЛітРедактор Показати IP 25 Вересня 2010 10:34
А владці на це зібрання так і не з'явилися((( Не було кому задати конкретні запитання, мовляв, як область до такого довели?!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus