USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

19 серпня: свята, події, факти. Преображення Господнє та День пасічника

19 Серпня 2022 00:00
Сьогодні – Всесвітній день фотографії, Всесвітній день орангутангу, День гуманітарної допомоги, в Україні – День пасічника.

У США – Національний день авіації, Національний день м’якого морозива, День картоплі, Національний день гарячої та гострої їжі, у В’єтнамі – День Серпневої революції.

Православні християни святкують Преображення Господнє – одне з 12 найбільших християнських свят. Присвячений цей день тому, що Ісус преобразився перед своїми учнями на горі Фавор. Під час молитви на цій горі учні Ісуса Христа трьох свідків воскресіння Петро, Яків та Іоанн побачили, як обличчя Учителя засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло. У народі це свято називається Яблучний Спас.

19 серпня іменини у Лева, Спаса, Людвіга та Феоктиста.

Цього дня народилися співавтор аероплана Оруелл Райт, французький модельєр, засновниця модного «Дому Шанель» в Парижі Габріель (Коко) Шанель, американський фізик канадського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики за 2009 "за розробку оптичних напівпровідникових сенсорів« Віллард Бойл, експрезидент США Білл Клінтон.

Події

1722 – наказний гетьман Павло Полуботок видав універсал, який забороняв зловживання світських і духовних можновладців та передбачав реформу судочинства.

1839 – уряд Королівства Франція, що викупив патент Луї Дагера на створення відбитків, проголосив дареготіпію «подарунком світу», завдяки чому фотографія змогла стати загальнодоступною технології.

1914 – створено керівний орган Українських Січових Стрільців – Українську бойову управу.

1919 – 1-й корпус Української галицької армії, ведучи наступ на Київ, здобув Бердичів.

1943 – президент США Франклін Рузвельт і премʼєр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль підписали таємну угоду про співпрацю у створенні атомної бомби.

1960 – в СРСР був відправлений на орбіту космічний корабель з двома собаками на борту, БілкоютаСтрілкою. Політ успішно закінчився 20 серпня.

1992 – у Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus