USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

21 січня: свята, події, факти. Всесвітній день снігу та Європейський день медіації

21 Січня 2024 00:00
Сьогодні – Міжнародний день обіймів, Всесвітній день снігу (відзначають щороку в третю неділю січня), Європейський день медіації.

На Барбадосі – День Ерола Барроу, у Польщі – День бабусі, у США – День подяки білці, Національний день граноли та Національний день новоанглійского клем-чаудера, у Швейцарії – річниця заснування першої баптистської церкви, на Філіппінах – фестиваль Сінулог.

21 січня православні вшановують преподобного Максима-Сповідника – видатного богослова та борця з єрессю монофелітизму, який жив у 590-662 роках.

Іменини святкують Євген, Іван, Ілля, Максим, Анастасія, Анна.

Народилися

Цього дня народилися король Франції Карл V Мудрий, американський стоматолог, піонер використання анестезії для знеболювання під час операцій Горас Уеллс, поет, автор слів пісні «Ой, у лузі червона калина», режисер театру «Руська бесіда» Степан Чарнецький, французький підприємець і модельєр одягу, засновник фірми Christian Dior Perfume Кристіан Діор, англійський актор, визначний комік, майстер пародії, творець популярної в усьому світі телепрограми «Шоу Бенні Хілла» Бенні (Альфред) Хілл, іспанський співак, всесвітньо відомий оперний тенор Пласідо Домінго, український політик і управлінець, перший всенародно обраний мер Києва Леонід Косаківський, американська акторка, лауреатка «Оскара» Джина Девіс, лідер британського гурту Massive Attack Роберт Дель Наджа, український футболіст і тренер Андрій Анненков, англійська співачка Емма Бантон, офіцер Збройних сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну 2022 року, Герой України Олег Адамовський, принцеса Норвегії Інгрід Олександра.

Події

1506 – за розпорядженням Папи Римського Юлія II утворено армію Ватикану – Швейцарську гвардію. Червоні мундири гвардійців розроблено під керівництвом самого Рафаеля. Вважається найстарішою армією на планеті, хоча і нараховує в своїх лавах усього 80-90 осіб.

1542 – англійський парламент засудив за державну зраду жінку Генріха VIII Катерину Говард.

1790 – день створення гільйотини.

1793 – Людовика XVI, короля Франції, гільйотовано на Площі Революції.

1796 – Едвард Дженнер відкрив метод вакцинування проти віспи.

1840 – француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику «Астролябія» відкрив нову південну землю (Антарктиду), якій дав ім'я своєї дружини – Земля Аделі.

1846 – видруковано перший номер англійської газети «Лондон Дейлі Ньюз».

1899 – німецька компанія «Адам Опель», яку брати Опелі заснували для виробництва швейних машин, розпочала виробництво автомобілів.

1911 – перше автомобільне ралі в Монте-Карло.

1919 – на конгресі угорських русинів у Хусті делегати Закарпаття ухвалили возз'єднати Закарпатську Україну з Соборною Україною.

1919 – Dáil Éireann (революційний парламент Ірландії) ухвалив Ірландську декларацію незалежності.

1922 – у швейцарському містечку Мюррен відбулися перші гірськолижні змагання зі слалому.

1934 – введено в експлуатацію Харківський турбогенераторний завод.

1947 – після відставки Джеймса Бірнса новим держсекретарем США став генерал Джордж Маршалл, що означало перехід від політики «терпимості» до політики «стримування» комунізму.

1952 – італійські вчені оголосили, що Пізанська вежа має впасти в 2151 році.

1954 – у Гротоні, штат Коннектикут, спущено на воду перший підводний човен з ядерним реактором «Наутілус».

1959 – утворено Європейський суд з прав людини, метою якого є здійснення контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина, закріплених в Європейській конвенції з прав людини.

1964 – У Республіці Китай відбулась спроба державного перевороту.

1976 – стартували планові рейси літаків «Конкорд» авіакомпанії British Airways за маршрутами Лондон – Бахрейн та Париж – Ріо-де-Жанейро.

1978 – Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації.

1981 – у Північній Ірландії почалося виробництво культового автомобіля DeLorean DMC-12.

1989 – 120-літня американка Августа Бунж стала прапрапрабабусею (найбільша кількість поколінь в одній родині, які живуть одночасно).

1990 – близько трьох мільйонів українців взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів і Київ у переддень Злуки.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією.

2001 – Пол МакКартні став першим музикантом, сукупна вартість майна якого перевищила мільярд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus