USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

21 жовтня: свята, події, факти. День різнокольорових парасольок та відкриття Магелланової протоки

21 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає свято розуму, День різнокольорових парасольок, Міжнародний день начос (начос - популярна закуска мексиканського походження, чіпси з тортильї).

У Британії - День яблука, в Таїланді - День медсестер, у США - День єдності, День гарбузового чізкейку, День домашніх тварин для ветеранів, День рептилій, День «Перевірте свої ліки», День «Назад у майбутнє», День балаканини, в Лаосі - свято повного місяця, у Сербії - День пам'яті жертв Другої світової війни, у Гондурасі - День Збройних сил, на Маршаллових островах - День згоди, в Узбекистані - День державної мови, в Єгипті - День Військово-Морських сил, у Сомалі - День революції, в Індії - День пам'яті поліцейських, у Бурундії - День пам'яті президента Ндадайє.

Православна церква 21 жовтня вшановує пам'ять преподобного Трифона, архімандрита, і преподобної Пелагії Антіохійської. У народі день назвали Пелагея і Трифон. У цей час наближення зими ставало все більш відчутним. Люди активно готувалися до холодів.

Іменини сьогодні у Пелагеї, Таїсії, Марії, Трифона, Надії, Урсули, Павла, Гіларія, Тетяни, Миколи, Дмитра та Петра.

Народилися:

20 жовтня народилися японський малювальник, майстер ксилографії, який за своє життя намалював приблизно 30 000 картин, тобто дві за день, Кацусіка Хокусай, шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій Альфред Нобель, чилійський учений, книгознавець, бібліограф, який зібрав бібліотеку рідких книг в 40 тисяч томів та подарував їх Національній бібліотеці Чилі, Хосе Торібіо Медіна, англійський диригент угорського походження, лауреат 32 нагород «Греммі» Георг Шолті, українсько-американський композитор, диригент, музичний діяч Вірко Балей, актор і кінорежисер Микита Михалков, ексбасист американської групи Queens Of The Stone Age Нік Олівері, український хокеїст Андрій Срюбко.

Події:

1056 — диякон Григорій вивів першу літеру. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книг. Її 294 аркуші прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

1520 — Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його іменем.

1596 — укладена Берестейська унія, відповідно до якої єпископи православної церкви на територіях Речі Посполитої визнали над собою владу Папи Римського.

1665 — українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Московським царством.

1805 — Трафальгарський бій, в якому британський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот.

1879 — американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою.

1897 — у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1921 — Василь (Липківський) висвячений на митрополита УАПЦ.

1933 — Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат у радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору - вбив начальника канцелярії консульства, чекіста О. Майлова.

1940 — почався переїзд урядових установ Литовської РСР з Каунаса до нової столиці - Вільнюса.

1944 — у «Бермудському трикутнику» загадково зник екіпаж кубинського судна «Рубікон».

1950 — набрали чинності Женевські конвенції про захист жертв війни.

1966 — у Вельсі відбулась Аберфанська катастрофа - трагічний зсув вугільного терикону на прилегле село.

1991 — здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

1993 — на Всеукраїнському Православному Соборі Володимир Романюк обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України.

1995 — Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus