USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

22 червня: свята, події, факти. День вшанування пам'яті жертв Другої світової і День шоколадного еклера

22 Червня 2022 00:00
Сьогодні в Україні – День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Цього дня 1941 року попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.

Цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

22 червня світ відзначає також День підморгування кішкам і День шоколадного еклера.

День шоколадного еклера – одне з найсмачніших гастрономічних свят. Цього дня всі охочі можуть насолодитися одним з найпопулярніших десертів у світі – еклером.

Точна дата появи цього десерту невідома, але ось пік його популярності припав на XIX століття. Еклери стали часто з’являтися на званих вечерях аристократів і дворян. Крім того, ці тістечка були улюбленими ласощами багатьох королів та імператорів.

У США святкують День цибулевих кілець, День радлера, День здорового глузду, у Сальвадорі – День вчителя, у Хорватії – День боротьби проти фашистів, на Гаїті – День президента, в Латвії – День пам’яті героїв битви під Цесисом.

Православна церква сьогодні вшановує день пам’яті святого Кирила, єпископа Олександрійського.

Кирило був богословом і письменником. Свого часу він активно займався тлумаченням Священного писання: пояснював незрозумілі моменти парафіянам і багатьох повернув до віри в Христа.

Довго і вперто боровся з єретиками і проявами язичництва в суспільстві. Протягом 32 років керував церквою і помер своєю смертю в 444 році, залишивши після себе велику кількість праць.

Іменини сьогодні у Олександра, Кирила, Івана, Олексія, Марії та Маріанни.

Цього дня народилися німецький філософ, філолог, мовознавець Вільгельм Гумбольдт, російський фізик, творець рентгенівської спектроскопії Георгій Вульф, німецький фізик Густав Герц, німецький письменник Еріх Марія Ремарк, український педагог, громадсько-політична діячка, сестра Степана Бандери Марта-Марія Бандера, український дипломат і політик, голова Народного руху у 1999-2003 роках Геннадій Удовенко, радянська і російська акторка Наталія Варлей («Кавказька полонянка», «Вій»), литовський актор театру й кіно Юозас Кіселюс (Артур Банга в «Довгій дорозі в дюнах»), радянська і російська акторка театру й кіно Світлана Крючкова (фільми «Велика перерва», «Старший син», «Стомлені сонцем»), американський письменник, автор популярних інтелектуальних детективів Ден Браун («Код Да Вінчі», «Цифрова фортеця», «Ангели й демони»), український футболіст Владислав Прудіус, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпіади-2000 Роман Зозуля.

Події:

860 рік – після невдалої атаки київських князів Аскольда й Діра на Царгород імператор Візантії Михайло III уклав із ними договір про «мир і любов», заплативши великий викуп.

1633 рік – у домініканському монастирі святої Мінерви в Римі Галілео Галілей навколішки зрікся свого світогляду, заснованого на теорії Миколая Коперника. Це відбулося на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

1634 рік – видатний голландський художник Рембрандт одружився з Саскією ван Уйленбург, оспіваною ним на багатьох полотнах.

1675 рік – англійський король Карл II заснував обсерваторію в Гринвічі. Меридіан, що проходить через обсерваторію, англійські моряки прийняли за точку відліку.

1812 рік – французький імператор Наполеон Бонапарт видав наказ по армії, який сприйняли як оголошення війни Росії (перші частини його армії перетнули Німан і вторглася на територію Російської імперії через два дні).

1889 рік – Німеччина першою в Європі запровадила пенсії по старості.

1923 рік– президія Ради народного господарства УСРР у Харкові прийняла рішення про ліквідацію 127 гуралень в Україні.

1933 рік – секретар ЦК КП(б)У Павло Постишев оголосив про масові арешти серед буржуазної інтелігенції України.

1941 рік – напад Третього Рейху на Радянський Союз.

1941 рік – у тюрмах Західної України розпочалися розстріли ув’язнених – переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.

1944 рік – початок Білоруської операції радянських військ проти німецьких, що призвело до розгрому німецької групи армій «Центр» і значного послаблення всього німецького Східного фронту.

1960 рік – офіційний розрив відносин між Радянським Союзом і Китаєм. Приводом до цього став обмін образами між лідерами двох держав: Микита Хрущов назвав Мао Цзедуна сталіністом, а той Хрущова – ревізіоністом.

1981 рік – Марк Девід Чепмен визнав себе винним в убивстві Джона Леннона.

1989 рік – після безладів у Казахстані першим секретарем ЦК Компартії КазРСР призначений Нурсултан Назарбаєв, майбутній президент.

1994 рік – президент України Леонід Кравчук видав розпорядження «Про повернення релігійним організаціям культового майна» з вимогою до місцевих органів влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безоплатне користування або повернення у власність релігійних організацій культових будівель та майна, які перебувають у державній власності та використовуються не за призначенням.

1994 рік – у Гельсинкі Україна спільно з 40 країнами підписала Декларацію з питань навколишнього середовища та охорони здоров’я в Європі.

2002 рік – землетрус силою 6,5 бала за шкалою Ріхтера в Західному Ірані, загинула 261 особа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus