USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

22 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день роздумів та успішне клонування вівці Доллі

22 Лютого 2022 00:00
Цього дня у світі відзначають Всесвітній день роздумів, Міжнародний день підтримки жертв злочинів, Всесвітній день боротьби з енцефалітом.

В Японії – День кішки, День такесіми, в США – День штату Каліфорнія, День засновників руху скаутів, День прогулянки з собакою, День дикої природи, День коктейлю «Маргарита», День смирення, День оздоровчого спорту та фітнесу, День Джорджа Вашингтона, День приготування солодкої картоплі, в Єгипті – День єдності, у Сент-Люсії – День незалежності, у Польщі – День жертв злочинів, у Киргизстані – День працівника землеустрою, геодезії та картографії, в Британії – День нічого неробства.

Православна церква 22 лютого вшановує пам’ять преподобних Панкратія Печерського та Никифора Антіохійського. У народі цей день назвали День Панкратія або Никифорів день.

Іменини сьогодні у Геннадія, Інокентія, Івана, Петра, Василя і Тихона.

Народилися:

Цього дня народилися американський державний і військовий діяч, перший президент Сполучених Штатів Джордж Вашингтон, німецький філософ, один із перших представників школи ірраціоналізму Артур Шопенгауер, український поет, автор балад, пісень, дум Лев Боровиковський, видатний польський композитор і піаніст Фредерік Шопен, український письменник і літературний критик Осип Турянський, німецький політичний діяч, один із засновників і керівників німецької соціал-демократичної партії та II Інтернаціоналу, організатор міжнародного робітничого руху, автор знаменитої книги «Жінка і соціалізм» Август Бебель, німецький фізик, першовідкривач електромагнітних хвиль Генріх Герц (його ім’ям названа одиниця вимірювання частоти), іспанський кінорежисер, володар «Оскара» за кращу режисуру фільму Луїс Бунюель («Скромна чарівність буржуазії», «Андалузький пес», «Золотий вік»), американський кінорежисер, володар «Оскара» за фільм «Мовчання ягнят» Джонатан Деммі, український політичний діяч, дисидент, член Української Гельсінської групи Олесь Шевченко, український режисер Валерій Федосов, американський кіноактор («Дюна» та «Твін Пікс») Кайл Маклахлен, австралійський натураліст та тележурналіст Стівен Роберт Ірвін, британський виконавець Джеймс Блант, український письменник В’ячеслав Медвідь (роман «Кров по соломі»), американська акторка і кінопродюсер, представниця відомого акторського клану Берріморів Дрю Беррімор («Інопланетянин», «Отруйний плющ», «Ангели Чарлі»).

Події:

1371 – шотландський трон обійняв перший представник династії Стюартів, Роберт II.

1630 – англійські колоністи вперше спробували поп-корн, яким їх почастував індіанець на ймення Кводекуайн.

1635 – з ініціативи кардинала Рішельє утворена Французька академія.

1744 – у війні за австрійську спадщину розпочалася Тулонська битва – морський бій у Середземному морі між британським флотом під командуванням генерала Мальюса (27 лінійних кораблів, 8 фрегатів) і об’єднаним франко-іспанським флотом. Британці зазнали розгромної поразки.

1797 – біля Фішгарда, Уельс, розпочалося останнє вторгнення французів у Британію.

1819 – підписаний іспано-американський договір про передачу Флориди від Іспанії до США за 5 мільйонів доларів.

1862 – у Ричмонді, штат Вірджинія, вступив на посаду перший і єдиний президент Південної Конфедерації Джефферсон Девіс (його президентська каденція становила 6 років).

1878 – відбулася прем’єра Четвертої симфонії Петра Чайковського.

1889 – президент Гровер Клівленд підписав білль про визнання Північної Дакоти, Південної Дакоти і Вашингтона штатами США.

1894 – у Пенсільванії засновано Український народний союз, найстаршу і найбільшу організацію українців США та Канади.

1901 – при вході до протоки Золоті Ворота наскочив на рифи і затонув американський пароплав «Ріо-де-Жанейро», загинули 128 людей.

1920 – у Каліфорнії вперше влаштовані перегони собак за механічним зайцем.

1924 – Калвін Кулідж став першим президентом США, який виступив зі зверненням до народу, трансльованим по радіо з Білого дому.

1945 – Раднарком СРСР ухвалив рішення щодо будівництва метро в Києві.

1946 – американський дипломат у Москві Дж. Ф. Кеннан відправив до Державного департаменту «Довгу телеграму», що істотно визначила політику США щодо СРСР.

1956 – Елвіс Преслі вперше потрапив у музичний хіт-парад з піснею «Heartbreak Hotel».

1958 – президенти Єгипту і Сирії підписали акт про об’єднання двох країн в Об’єднану Арабську Республіку.

1966 – в СРСР запущений супутник «Космос-110»: уперше екіпаж складався з двох собак – Вєтєрка і Уголька.

1979 – Сент-Люсія проголосила незалежність від Великої Британії.

1986 – на Філіппінах почалася безкровна революція «Влада народу», внаслідок якої після численних протестів і вуличних демонстрацій була скинута диктатура президента Фердинанда Маркоса, який правив 20 років.

1992 – вийшов дебютний альбом британського гурту Radiohead «Pablo Honey».

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бурунді.

1997 – пісня «Don’t Speak» гурту No Doubt очолила чарт і вивела маловідомий до того моменту гурт в суперзірки.

1997 – вчені з Единбурга (Шотландія) вперше повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена одержала ім’я Доллі.

2014 – Верховна Рада відсторонила 4-го Президента України Віктора Януковича та призначила позачергові вибори.

2015 – близько 13:20 у Харкові поблизу станції метро «Маршала Жукова» під час Маршу єдності скоєно терористичний акт – внаслідок вибуху пристрою, який, за повідомленням СБУ, був захований у кучугурі снігу, загинули три цивільних та один співробітник міліції; поранено 9 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus