USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

18 грудня: свята, події, факти. Скасування рабства у США та перший у світі метрополітен

18 Грудня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день мігранта і Міжнародний день арабської мови.

У США - День аутсайдера, День вантуза на голові, День потворного різдвяного светра, День випікання печива, День розмови по телефону як ельф, День смаженого молочного порося, в Бразилії - День маффіна, у Молдові - День поліції, в Катарі - Національний день, у Киргизстані - День працівників страхового ринку.

18 грудня православна церква вшановує пам'ять преподобного Сави Освяченого. За народним календарем – Савин день.

Сьогодні іменини святкують: Геннадій, Захар, Ілля, Сергій, Сава.

Народилися:

У цей день народилися український письменник, режисер, драматург Микола Куліш, український письменник, племінник Лесі Українки Юрій Косач, англійський фізик, який відкрив електрон, лауреат Нобелівської премії 1906 року Джозеф Томсон, маляр-імпресіоніст з нахилом до ліризму і неовізантист, за фахом фізик-хімік Петро Холодний, німецький та європейський політик, канцлер ФРН (1969-74), лауреат Нобелівської премії миру Віллі Брандт, український фізик Віктор Бернацький, російський актор кіно й цирку, клоун Юрій Нікулін, український поет Олександр Богачук, американський кінорежисер, дворазовий лауреат премії «Оскар» Стівен Спілберг, поет, перекладач Наталія Горішна, український письменник Борис Ткаченко, американська поп-співачка, володарка п’яти премій «Греммі» Кристіна Агілера, український хімік-неорганік, ректор Київського університету у 1985-2008 роках, академік НАНУ, Герой України Віктор Скопенко, американський кіноактор Бред Пітт, українська письменниця та сценаристка Марина Соколян, українська спортсменка Анжела Балахонова.

Події:

1104 — Никифор І був призначений керувати Київською Митрополією.

1865 — була ухвалена Тринадцята поправка до Конституції США, що скасовує рабство.

1890 — у Лондоні відкрили першу у світі підземну електрифіковану залізницю (метрополітен). Перед тим поїзди метро рухали паровози.

1892 — у Санкт-Петербурзі відбулась прем'єра балету Петра Чайковського «Лускунчик».

1917 — Декрет Раднаркому РРФСР про визнання незалежності Фінляндії.

1917 — у Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, першим її ректором став графік Георгій Нарбут.

1920 — Раднарком УРСР ухвалив постанову «Про облік музичних інструментів» — один із нормативних актів, за якими переслідували кобзарів.

1940 — у Третьому Рейху затвердили директиву №21 («план Барбаросса» — кодова назва плану нападу Німеччини на СРСР).

1941 — американський Конгрес запровадив цензурування усієї інформації, що входить або виходить за межі країни. Відповідальність за виконання рішення поклали на директора агентства Associated Press Байрона Прайса.

1953 — розпочато кольорове телевізійне мовлення з використанням системи NTSC.

1958 —США запустили перший у світі супутник зв'язку на земну орбіту. Сателіт SCORE (у розшифрованому вигляді — «Сигнал зв'язку за допомогою релейного обладнання, що обертається по орбіті») став першим досвідом землян у трансляції повідомлень і запам'ятався як перший супутник в історії, що «говорить».

1972 — президент США Річард Ніксон віддав наказ про бомбардування Північного В'єтнаму. Операція тривала 11 днів.

1991 — Незалежність України визнала Вірменія.

1998 — вперше за 130 років Палата представників Конгресу США почала слухання з імпічменту американського президента — Білла Клінтона (за неправдиві свідчення щодо сексуального скандалу з Монікою Левінскі).

2004 — у Пекінському оперному театрі завершився перший в історії Міжнародний конкурс «Міс пластична хірургія».

2007 — Юлія Тимошенко вдруге стала прем'єр-міністром України. На пленарному засіданні Верховної Ради України за неї віддали голоси 226 народних депутатів України від парламентської коаліції БЮТ та НУ-НС.

2008 — спекуляції на валютному ринку України досягли верху: слідом за міжбанком курс гривні в обмінних пунктах опустився до позначки близько 9,50—10,20 за долар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus