USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

30 вересня: свята, події, факти. Видано першу в Європі друковану книгу та запатентовано штучний шовк

30 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день перекладача та Міжнародний день подкастів.

В Україні – Всеукраїнський день бібліотек, у США – День любові до людей, День гарячого глінтвейну, День жіночого здоров’я та фітнесу, День жувальної гумки, День грязьової маски, в Польщі – День хлопчика, у Канаді – День одужання, День помаранчевої футболки, в Казахстані – День працівників органів юстиції, у Мексиці – День Хосе Морелоса, в Туркменістані – День працівників органів національної безпеки, у Ботсвані – День незалежності.

30 вересня православні вшановують пам’ять чотирьох святих мучениць – Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, які постраждали в другому столітті під час гонінь на християн.

Іменини сьогодні у Віри, Надії, Любові, Олександри, Іллі, Мирона, Дмитра, Ірини, Ніла, Зенона, Павла та Івана.

Народилися:

Цього дня народилися український публіцист, історик, філософ, фольклорист, громадський діяч Михайло Драгоманов, український письменник, журналіст Федір Заревич, український композитор, диригент, педагог, скрипаль, громадський діяч Ярослав Барнич, український правозахисник, колишній дисидент та політв’язень, громадський діяч, психіатр Семен Глузман, українська актриса Катерина Лучицька, український кінооператор Григорій Александров, італійська актриса й модель Моніка Белуччі, український футболіст Олександр Грицай.

Події:

1452 – у друкарні Йогана Ґутенберґа вийшла у світ перша в Європі друкована книга – Біблія.

1614 – між козацькою старшиною і комісарами Речі Посполитої підписано угоду, якою обмежувалися козацькі права і реєстрове козацтво зобов’язувалося нести сторожову службу і жити лише в Запорожжі.

1791 – у Відні відбулася прем’єра останньої опери Моцарта «Чарівна флейта».

1876 – журнал «Київська старовина» вперше опублікував біографію Григорія Сковороди.

1882 – в американському містечку Епплтон (штат Вісконсін) на річці Фокс запрацювала перша в світі гідроелектростанція, що передає електрику безлічі споживачів (за системою Едісона). Динамо-машина, що приводиться в рух водяним колесом, виробляла 12,5 кВт. Побудована власником паперової фабрики Роджерсом, вона могла освітлювати його будинок, фабрику та сусідні будівлі.

1895 – Мадагаскар став протекторатом Французької республіки.

1902 – був запатентований штучний шовк – віскоза.

1919 – Рада народних міністрів УНР на чолі з соціал-демократом Ісааком Мазепою ухвалила законопроєкт про скасування станів в Україні.

1920 – армія УНР звільнила Жмеринку.

1929 – британська служба ВВС уперше провела телетрансляцію.

1929 – у Франкфурті-на-Майні німецький авіаконструктор Фрітц фон Опель зробив політ на планері з ракетними двигунами. За 75 секунд польоту він подолав відстань 3 км.

1939 – у Парижі створено Уряд Польщі у вигнанні, який згодом переїхав до Лондона.

1944 – засновано агентство Франс Пресс (АФП) – одне з провідних інформаційних агентств світу.

1945 – перемога підрозділів УПА під Угневим над військами НКВС.

1946 – оголошено перші вироки нацистським злочинцям на Нюрнберзькому процесі.

1954 – став до ладу перший атомний підводний човен «Наутілус» (США).

1967 – вперше в космосі здійснене автоматичне стикування космічних апаратів, ними стали радянські «Космос-186» і «Космос-188»

1980 – опубліковано першу специфікацію Ethernet.

1990 – на площі біля Республіканського стадіону в Києві відбувся майже 300-тисячний мітинг під гаслом «Ні – новому Союзному договору!», санкціонований президією Київської міської ради.

1992 – міністерство юстиції України зареєструвало Асоціацію дослідників українського голоду-геноциду 1932-1933 рр. в Україні.

1992 – відправлено у відставку прем’єр-міністра України Вітольда Фокіна.

1994 – рада співробітництва країн Перської затоки оголосила про припинення економічного бойкоту Ізраїлю (тривав 46 років)

2007 – в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, після яких було утворено коаліцію фракціями БЮТ і НУНС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus