USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

22 липня: дні народження, події, факти

22 Липня 2016 00:00
День народження 22 липня відзначають депутат Волинської облради, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів, журналістка Тетяна Полуектова, голова громадської організації «Бойкот» Михайло Бабенчук (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає здоров’я, плідної праці і достатку. Нехай робота приносить задоволення, а кожен новий день – гарні новини.

Також іменинниці сьогодні – лучанки Ольга Стронк та Галина Фурман. Дівчата – колишні одногрупниці в Інституті філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Галина Фурман
Ольга Стронк

Їх вітають рідні та друзі, бажають залишатися такими ж оптимістками, щирими та привітними людьми! А ще відчувати, що вони направду щасливі!

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Кирило, Андрій, Іван, Михайло, Панкрат та Федір.

22 липня у 2012 році помер Богдан Ступка.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня нову монету номіналом у п'ять гривень випустили в обіг. На ній зображений Волинський собор.

2014 року у цей день редакція повідомляла, що американські тренери вчили лучан баскетболу – у місті відбувся триденний табір для молодих баскетболістів.

Також цього дня у 2014-му Рада проголосувала за знищення фракції КПУ та збільшила вік військовозобов'язаних.

22 липня 2014-го ІА Волинські новини анонсувало вело-екофест за участю 1000 любителів екологічно чистого виду транспорту. Цікаво, що для учасників велопробігу обов’язковим був дрес-код: зелений колір в аксесуарах та вбранні.

Два роки тому видання писало, як луцькі гонщики змагалися в Білорусі. Представники двох країн боролися за звання кращих автогонщиків у Мінську.

А 22 липня у 2010 році редакція розповідала про ажіотаж на Світязі. Мешканці села на березі озера спорудили тимчасове житло типу гуртожитків і приймали на проживання від 10 до 100 гостей. Тоді на Шацьких озерах спостерігалася рекордна кількість курортників.

Народилися:

Цього дня народилися польський дитячий письменник і педагог, теоретик і практик Януш Корчак (Генрік Гольдшміт), німецький фізик, який виміряв енергію кванта, лауреат Нобелівської премії Густав Герц, український письменник, байкар, громадський і політичний діяч Сергій Пилипенко, українська актрисаМарія Заньковецька, український маляр та графік Петро Холодний, французька співачка Мірей Матьє, американський письменник, кінорежисер Пол Шредер («Сині комірці», «Люди-кицьки»), український дзюдоїст Геннадій Білодід, українська важкоатлетка Наталія Давидова, американська акторка, комедіантка, співачка Селена Гомес.

Сталося:

1819 — відбулася прем'єра вистави Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Поштовхом для написання «Наталки Полтавки» для Котляревського стала п'єса «Козак-стихотворец» О.О. Шаховського, у якій було зображено тогочасне українське сільське життя. Але автор був погано знайомий з реальним побутом українців, тому допустився багатьох помилок, через що полтавці були дуже розчаровані у театрі. Тому Котляревський вирішив виправити це становище, написавши правдиву п'єсу. Жанр твору, за визначенням І. Котляревського – «опера малороссийская у 2-х діях». У п’єсі» Котляревський вперше в новій українській літературі вводить образ жінки-страдниці - мати Наталки, Терпилиха, що своєрідно відображуються у її імені.

1922 — день заснування першого та найбільшого куреня старших пластунів «Лісові Чорти».Історично пластовий курінь «Лісові Чорти», як і «Пласт», був побудований на принципі скаутинґу і від свого заснування до часу заборони польською владою українського скаутинґу у 1930 році та праці у підпіллі, «Лісові Чорти» були активні в політичних і суспільних організаціях, а також у військовій службі. Взявши активну участь у спробі відновлення української незалежності в роки ІІ Світової Війни, «Лісові Чорти» емігрували — роз'їхалися по усіх країнах світу, де зараз існує українська діаспора: до Австралії, Аргентини, Англії, Америки, Бразилії, Канади, Франції, Німеччини. Тут «Лісові Чорти» взялися до громадської і пластової праці, розбудувавши сильний фундамент для дальших поколінь пластунів на землях за межами України. Після проголошення незалежності України та відновлення діяльності «Пласту», відроджується й діяльність куреня «Лісові Чорти», до лав котрого прийняли пластунів зі Львова, Києва, Івано-Франківська та інших міст.

2011 — терористичний акт в Осло: вибух у центрі норвезької столиці біля резиденції прем'єр-міністра забрав життя семи осіб. Дві години потому Андерс Беринг Брейвік влаштував бойню в молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утея, застреливши 85 осіб. На допиті 24 липня Брейвік зізнався, що головною його жертвою на острові мала стати колишня прем'єр-міністр країни Ґру Гарлем Брунтланн, яку в країні називають «матір'ю нації». Він збирався прибути на острів Утойя вранці в п'ятницю, коли Брунтланн виступала з промовою в молодіжному таборі, проте за деяких причин він не встиг цього зробити і потрапив на Утойя лише після того, як жінка поїхала з острова. Її промова тривала між 11:10 і 12:40 за місцевим часом. Після цього Брунтланн провела ще кілька годин на острові. Відомо, що він придбав зброю і боєприпаси для своїх злочинів законним шляхом ще 2010 р. Дозвіл на покупку самозарядного карабіна «Ругер Міні-14» Брейвік отримав у вересні 2010 р. У своїй декларації, яка є своєрідним щоденником підготовки теракту, він написав: «В якості мети використання в заяві я вказав «полювання на оленів», хоча і дуже хотілося написати правду - «страту культурних марксистів і мультикультуралістських зрадників категорії А і Б» просто, щоб подивитися реакцію». Терорист також повідомляв, що придбати зброю за законом було складно, але йому допомогло тривале членство в одному з пістолетних клубів Осло. У січні 2011 року Брейвік подав заяву на ліцензію на напівавтоматичний пістолет «Глок-17» і незабаром її отримав. Також у в ході підготовки до війни проти «мультикультуралізму і культурного марксизму» він багато грав у комп'ютерні ігри. За допомогою всіляких симуляторів відточував свою бойову майстерність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus