USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92

22 листопада: свята, події, факти. День словників та енциклопедій, убивство Джона Кеннеді, початок Помаранчевої революції

22 Листопада 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день синів, День словників та енциклопедій і День відігрівання у кав’ярнях.

У Сінгапурі – День бабусь і дідусів, у США – День «Поїхали кататися!», День журавлинної закуски, День пам’яті Джона Кеннеді, в Коста-Ріці – День учителя, у Гвінеї – День вторгнення, у Вірменії – День банківського працівника, в Киргизстані – День працівника прокуратури, в Мексиці – Свято святої Сесілії, в Азербайджані – День працівників юстиції, в Японії – День хороших подружніх пар, у Лівані – День Незалежності, у Венесуелі – День психолога.

Православна церква 22 листопада вшановує пам’ять преподобної Матрони, яка жила в Константинополі у V столітті.

Іменини у Аріадни, Олександра, Віктора, Іллі, Матрони, Порфирія, Цецилії, Антона, Іллі, Костянтина, Дмитра, Йосипа, Олексія, Семена, Тимофія, Федора та Івана.

Народилися

22 листопада народилися англійська письменниця Джордж Еліот, англійський підприємець, засновник першого у світі туристичного агентства Томас Кук, французький письменник Андре Жід («Плоди землі»), французький генерал, політичний і державний діяч Шарль де Голль, український промисловець і політик Валентин Ландик, італійський футболіст і тренер Невіо Скала, журналіст і телеведучий Савік Шустер, український живописець Микола Хрусталенко, німецький тенісист Борис Беккер, українська легкоатлетка Наталія Сидоренко-Тобіас, американська кіноакторка і співачка Cкарлетт Йоханссон, український скрипаль Валерій Соколов.

Події

1087 – убито Ярополка Ізяславовича – онука Ярослава Мудрого.

1641 – англійський парламент ухвалив «велику ремонстрацію» – перелік зловживань короля.

1675 – Оле Ремер представив у Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла.

1708 – РПЦ з ініціативи Петра І проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яку, попри майже трьохсотлітню давність та неправомірність накладення й досі Московський патріархат вважає легітимною.

1764 – указом Катерини II скасовано гетьманство в Україні.

1906 – у Російській імперії почалася аграрна Столипінська реформа.

1909 – брати Орвілл і Вілбер Райт організували першу компанію для виробництва аеропланів.

1928 – у Парижі відбулося перше виконання оркестрової п’єси Моріса Равеля «Болеро».

1963 – у Далласі убили президента США Джона Кеннеді.

1975 – в Іспанії відновлено монархію – після смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, який цього дня став королем Іспанії.

1990 – 65-річна Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку з поста прем’єрміністра країни.

2004 – початок Помаранчевої революції.

2005 – указом Президента Віктора Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.

2010 – початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus