USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

22 листопада. Свята, події, факти. День синів та вбивство Джона Кеннеді

22 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День синів і День відігрівання у кав’ярнях.

У Сінгапурі – День бабусь і дідусів, у США – День «Поїхали кататися!», День журавлинної закуски, День пам’яті Джона Кеннеді, в Коста-Ріці – День учителя, у Гвінеї – День вторгнення, у Вірменії – День банківського працівника, в Киргизстані – День працівника прокуратури, в Мексиці – Свято святої Сесілії, в Азербайджані – День працівників юстиції, в Японії – День хороших подружніх пар.

Православна церква 22 листопада вшановує пам’ять преподобної Матрони, яка жила в Константинополі в V столітті.

Коли Матрона була юною дівчиною, то батьки змусили її вийти заміж за заможного чоловіка. Незабаром вона народила дочку, але потім зрозуміла, що її справжнє призначення – служити Богу. Вона залишила свою сім’ю і почала служити Богу. Щоб чоловік її не знайшов, Матрона пішла в чоловічий монастир.

Вона віддала свою дочку на виховання, а сама переодяглася в чоловічий одяг, зістригла волосся і в монастирі представилася євнухом.

Іменини у Олександра, Віктора, Іллі, Матрони, Порфирія, Цецилії, Антона, Іллі, Костянтина та Івана.

22 листопада народилися англійський підприємець, засновник першого у світі туристичного агентства Томас Кук, французький письменник Андре Жід («Плоди землі»), французький генерал, політичний і державний діяч Шарль де Голль, радянський конструктор гелікоптерів Михайло Міль, радянський поет-пісняр, автор текстів десятків популярних пісень Микола Добронравов («Беловежская пуща», «Как молоды мы были», «Надежда», «Птица счастья», «Трус не играет в хоккей»), український промисловець і політик Валентин Ландик, італійський футболіст і тренер Невіо Скала, журналіст і телеведучий Савік Шустер, український підприємець, президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс, український живописець Микола Хрусталенко, німецький тенісист Борис Беккер, українська легкоатлетка Наталія Сидоренко-Тобіас, американська кіноакторка і співачка Cкарлетт Йоханссон («Острів», «Ще одна з роду Болейн», «Чорна орхідея»), український скрипаль Валерій Соколов.

Події

1641 – англійський парламент прийняв «велику ремонстрацію» – перелік зловживань короля.

1708 – РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яка, попри майже трьохсотлітню давність та неправомірність накладення і досі вважається Московським партіархатом легітимною.

1764 – указом Катерини II скасовано гетьманство в Україні.

1906 – у Російській імперії почалася аграрна Столипінська реформа.

1909 – брати Орвілл і Вілбер Райт організували першу компанію для виробництва аеропланів.

1928 – у Парижі відбулося перше виконання оркестрової п’єси Моріса Равеля «Болеро».

1963 – у Далласі був убитий президент США Джон Кеннеді.

1975 – в Іспанії відновлено монархію – після смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії.

1990 – 65-річна Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку з поста прем’єр-міністра країни.

2004 – початок Помаранчевої революції.

2005 – указом Президента Віктора Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus