USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

22 серпня: свята, події, факти. День «Будь янголом» і цього дня стартувало перше у світі авіашоу

22 Серпня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань, Міжнародний день фольклору, День «Будь янголом» та Всесвітній день мозку.

День «Будь янголом» спонукає робити добрі справи і допомагати іншим. Тип янгольської допомоги, яку ви можете запропонувати, не визначений і не обмежений. Це може бути фізична, фінансова, емоційна або духовна допомога. Цей день – і для тих, хто дає, і для тих, хто одержує.

В Україні – День пам’яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов’язків, у США – День прискорення приходу весни в південній півкулі, День «З’їж персик», День «Будь ангелом», День «Відведіть свою кішку до ветеринара», День торта з пеканом, в Індії – День Мадраса, Свято «Ганеша-чатуртхі».

За релігійним календарем 22 серпня відзначають пам’ять апостола Матфія. Він був одним з учнів Ісуса Христа, який посів місце серед дванадцяти апостолів. Матфій з’явився на світ у Віфлеємі, походив з коліна Юди. З дитячих років під керівництвом Симеона вивчав Закон Божий.

Іменини сьогодні у Петра, Макара, Івана, Марії, Юліана, Якова, Самуїла, Григорія, Олексія, Ірини, Дмитра, Леонтія, Маргарити та Якова.

Цього дня народилися українська поетеса, греко-католицька черниця Ганна Гайворонська, український письменник-романіст доби Розстріляного Відродження Олександр Соколовський, китайський політичний і державний діяч, фактичний керівник КНР з 1976 до середини 1990-х років Ден Сяопін, американський письменник-фантаст Рей Бредбері, український легкоатлет Валерій Підлужний, український політик Олександр Єфремов, український журналіст Олександр Мартиненко, українська акторка театру й кіно Ольга Сумська, українська тенісистка Олена Tатаркова.

Події

1456 – принцом Валахії став Влад Дракула, відомий за легендами про вампірів.

1485 – відбулася битва при Босворті під час війни Червоної та Білої троянд.

1531 – молдовський господар Петро Рареш був розбитий військом Речі Посполитої під Гвіздцем, біля Обертина.

1770 – капітан Джеймс Кук під час своєї першої навколосвітньої експедиції висадився на східному узбережжі Австралії, яке назвав Новим Південним Уельсом й оголосив володінням британської корони.

1795 – у Французькій республіці прийняли Конституція III року, що ліквідувала загальне виборче право.

1864 – підписана перша Женевська конвенція, утворено товариство Червоного хреста.

1865 – англієць Вільям Шепперд запатентував рідке мило.

1868 – Христіан Генріх Фрідрих Петерс відкрив астероїд 102 Міріам.

1909 – у французькому Реймсі почалося перше в світі авіашоу, що тривало тиждень. Для участі в змаганнях були заявлені 38 аеропланів, але злетіти змогли тільки 23.

1910 – підписаний Договір про приєднання Кореї до Японії.

1918 – відбувся обмін грамотами про мир між Османською імперією та Українською Державою.

1919 – під час наступу на Київ війська УНР зайняли Житомир та станцію Попільня.

1919 – Директорія та уряд УНР ухвалили рішення про переговори з армією Денікіна щодо встановлення демаркаційної лінії між двома арміями.

1962 – відправився в плавання перший в світі суховантаж «Саванна», що працював на ядерному паливі.

1984 – в цей день був виготовлений останній автомобіль «Фольксваген-Реббіт».

1988 – в Австралії була випущена перша платинова монета із зображенням коали.

1992 – президент УНР в екзилі Микола Плав’юк передав президентові України Леоніду Кравчуку грамоту Державного центру УНР, згідно з якою незалежна Україна є правонаступницею Української Народної Республіки.

2002 – влада Таїланду заборонила використовувати слонів для пересування міськими вулицями.

2006 – катастрофа російського літака Ту-154 в Донецькій області. На борту авіалайнера, що виконував рейс Анапа – Санкт-Петербург, перебувало 160 пасажирів та 10 членів екіпажу, всі загинули.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus