USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

24 грудня: свята, події, факти. Надвечір’я Різдва Христового, Ковелю надано магдебурзьке право

24 Грудня 2023 00:00
В Україні – День працівників архівних установ.

У США – День напою «Егг-ног», у Латвії – Зіємасветки, в Ізраїлі – Ніттель Нахт, у Лівії – День Незалежності, в Іспанії – Ночебуена, в Італії – Свято семи риб.

Сьогодні християни за григоріанським (католики) та новоюліанським (православні) календарями святкують Надвечір'я Різдва Христового, або Святий вечір.

Відзначають іменини Лука, Степан, Теодор, Тихон, Федір, Антоніна.

Народилися

Цього дня народилися польський поет-романтик і діяч національно-визвольного руху Адам Міцкевич, англійський фізик і бровар Джеймс Прескотт Джоуль, український лексикограф, фольклорист і педагог, автор «Малорусько-німецького словаря» Євген Желехівський, німецький шахіст, математик і філософ, другий чемпіон світу з шахів, який володів титулом 27 років, що є досі непобитим рекордом, Емануїл Ласкер, український письменник, драматург та педагог Спиридон Черкасенко, український фізик, академік Антон Вальтер, американський бізнес-магнат, мільярдер, авіатор, режисер та філантроп Говард Г'юз, український композитор Костянтин Данькевич, англійський письменник Джеймс Гедлі Чейз, український мовознавець, поет, журналіст, громадський діяч Святослав Караванський, американська актриса, голлівудська зірка 1940-1950-х років Ава Гарднер, літературний критик, публіцист, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу В'ячеслав Чорновіл, головний сержант ЗСУ, учасник російсько-української війни, Герой України Олексій Сенюк, соліст гурту One Direction Луї Томлінсон.

Події

1518 – король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому магдебурзького права.

1624 – гетьман Михайло Дорошенко уклав міждержавний договір про взаємодопомогу між Військом Запорозьким та Кримським ханством.

1760 – російська імператриця Єлизавета підписала указ про право поміщиків засилати своїх селян до Сибіру.

1777 – капітан Джеймс Кук та його кораблі «Резольюшн» і «Діскавері» відкрили острів, який 2 січня Кук назвав островом Різдва.

1814 – у Генті (нині Бельгія) Велика Британія та США підписали договір, що завершив англо-американську війну.

1851 – під час пожежі в бібліотеці Конгресу США згоріли 35 тисяч книг та безліч унікальних документів.

1903 – у Великій Британії видано перший реєстраційний номер для авто – табличку з номером A1 отримав герцог Рассел, брат філософа Бертрана Рассела.

1908 – у Парижі відкрилося перше міжнародне авіашоу.

1914 – німецький літак скинув бомбу на англійське місто Дувр, здійснивши перше в історії авіабомбардування.

1920 – на сцені «Метрополітен-опера» (Нью-Йорк) видатний італійський співак Енріко Карузо виконав останню у своїй кар'єрі партію – Елеазара (Галеві «Дочка кардинала»).

1958 – у СРСР запроваджують обов'язкову восьмирічну освіту.

1979 – СРСР почав окупацію Афганістану.

1982 – дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.

1997 – відбувся перший концерт гурту «Мандри», цей день вважається датою заснування гурту.

2004 – запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; другий у серії супутників «Січ»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
До автора Показати IP 24 Грудня 2023 20:41
Скажіть, будь ласка, тут ви подаєте події та дні народження за яким календарем: юліанським, григоріанським чи новоюліанським?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus