USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

24 серпня: події, факти, дні народження

24 Серпня 2012 00:01
День народження 24 серпня відзначають луцький міський голова Микола Романюк і головний лікар Волинської обласної станції переливання крові Юрій Кременець.

«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, злагоди, успіхів у роботі.

Сьгодні в Україні – 21-та річниця Незалежності. Вітаємо волинян з цим святом та зичимо їм добра, процвітання і впевненості у завтрашньому дні.

Іменини 24 серпня відзначають Олександри, Василі, Максими та Федори.

Хроніка «ВН»:

Цього дня торік лучани на честь 20-річчя Незалежності України вибудували число 20.

А два роки тому на День Незалежності в «столиці» Волині люди сформували тризуб.

24 серпня 2009 року на Театральному майдані Луцька «вишили» слово «Україна».

А 2008 року лучани створили найбільшу вітальну листівку завдовжки 86 метрів 26 сантиметрів.

Народилися:

Цього дня народилися російський князь, засновник виноробства в Росії (в Криму), творець російського шампанського Лев Голіцин, український педагог, літературознавець, поет і перекладач Василь Щурат, аргентинський письменник Хорхе Луїс Борхес, український письменник, радіожурналіст, редактор, громадський діяч Леонід Полтава (Пархомович), український математик Віктор Глушков, радянський кінорежисер і сценарист Юлій Карасик («Шосте липня», «Склянка води», «Дикий собака динго»), український політик та громадський діяч, голова Української асоціації дослідників голодоморів в Україні Левко Лук'яненко, палестинський політик, лідер палестинського визвольного руху Ясір Арафат, російська акторка театру й кіно Тетяна Васильєва («Уроки французької», «Приватна особа»), американський кіноактор, продюсер Стів Гуттенберг («Поліцейська академія», «Кокон», «Троє чоловіків і маленька леді»), український політик, народний депутат перших чотирьох скликань, активіст УНП та громади віруючих УПЦ КП, голова Рівненської облдержадміністрації у 2005-2006 роках Василь Червоній, голландська плавчиня Інге де Брюйн, український футболіст Олександр Гладкий.

Сталося:

79 — виверження Везувію. Міста Помпеї, Геркуланум і Стабії поховані під вулканічним попелом.

Сила виверження була така, що попіл від нього долетів навіть до Єгипту та Сирії. Із 20 000 мешканців Помпей в будівлях та на вулицях загинуло біля 2000 осіб. Більшість мешканців залишили місто ще до виверження.

Близько години дня з жерла Везувію стався потужний викид вулканічного попелу, що сформував хмару, яка під впливом вітру почала швидко рухатися на північний схід і незабаром накрила Помпеї і Стабії. Обидва міста поступово опинилися повністю похованими під шаром попелу - настільки великим, що під його вагою обвалилися дахи будинків.

Оскільки Геркуланум лежить на захід від Везувію, перша фаза виверження не завдала йому сильних ушкоджень. Однак переважна більшість городян, стурбованих тим, що відбувається, втекла з міста. Спочатку вважалося, що врятуватися вдалося всім жителям, та потім в місті були виявлені одиничні людські останки, а в 1982 році археологи знайшли 12 ангарів для човнів біля узбережжя, в тісних приміщеннях яких знаходилося приблизно 250 скелетів. Загиблі, ймовірно, хотіли перечекати виверження в місті.

Після розкопок цих міст виявилось, що все збереглось, як було до біди. Під багатометровою товщею лави були виявлені вулиці, будинки з повним облаштуванням та люди і тварини, що не встигли врятуватись.

1572 — Варфоломіївська ніч, бійня гугенотів у Франції.

Вважається, що Катерина де Медичі, мати короля Карла ІХ, була ініціатором цієї різні, котра почалася 24 серпня з вбивства адмірала Ґаспара де Коліньї і поширилася на увесь Париж та окремі міста та села поза ним. Вбивства гугенотів тривали декілька місяців.

Хоча точна кількість загиблих не встановлена, вважаєтся, що в той час загинуло від кількох тисяч до десятків тисяч гугенотів. Ця трагедія вважається однією з найбільших в історії релігійних війн. Варфоломіївська ніч була одним з кульмінаційних моментів тривалих релігійних воєн, що точилися у Франції в середині XVI століття.

1995 — випущено Windows 95.

Це перша система сім'ї Windows, зовнішньо подібна на теперішні: саме в ній з'явились такі елементи графічного інтерфейсу користувача як, робочий стіл зі значками, панель задач і меню «Пуск».

Windows 95 — результат об'єднання продуктів MS-DOS і Windows, які раніше розповсюджувались окремо. Windows 95 є першою системою Windows, що позбавлена підтримки старих 16-розрядних процесорів x86 і, таким чином, такою, що потребує процесор Intel 80386 (або сумісного) в захищеному режимі.

Windows 95 містить значні покращення графічного інтерфейсу користувача і внутрішнього механізму системи, включаючи робочий стіл і меню «пуск», підтримку 256-символьних імен файлів, виконання 32-розрядних програм в захищеному режимі з пріоритетною багатозадачністю і систему «plug and play».

Цікаво, що кодове ім'я системи - «Chicago».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мешканець Луцька Показати IP 24 Серпня 2012 16:41
Спасибі, пане голово, за чистий Луцьк. Чисто скрізь, навіть там, де колись при Шибі і Кривицькому лежали купи сміття і до них так звикли люди, як до осінньої мряки. Красиве, чарівне, зелене, приємне місто. Скрізь стоять лавочки, навіть в тих місцях, де їх 30 років тому покрали на дачі. З днем народження вас! Ми вас любимо і шануємо. Будьте завжди з нами! Примітно і приємно, що ви народились в той день, в який народилась наша незалежна держава.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus