USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

24 серпня: події, факти, дні народження

24 Серпня 2011 00:01
День народження 24 серпня відзначають луцький міський голова Микола Романюк, головний лікар Волинської обласної станції переливання крові Юрій Кременець, заступник начальника УМНС України в області Віталій Горшков.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, злагоди, успіхів у роботі.
Сьгодні в Україні – 20-та річниця Незалежності. Вітаємо волинян з цим святом та зичимо їм добра, процвітання і впевненості у завтрашньому дні.
Цього дня народилися російський князь, засновник виноробства в Росії (в Криму), творець російського шампанського Лев Голіцин, український педагог, літературознавець, поет і перекладач Василь Щурат, аргентинський письменник Хорхе Луїс Борхес, український письменник, радіожурналіст, редактор, громадський діяч Леонід Полтава (Пархомович), український математик Віктор Глушков, радянський кінорежисер і сценарист Юлій Карасик («Шосте липня», «Склянка води», «Дикий собака динго»), український політик та громадський діяч, голова Української асоціації дослідників голодоморів в Україні Левко Лук'яненко, палестинський політик, лідер палестинського визвольного руху Ясір Арафат, російська акторка театру й кіно Тетяна Васильєва («Уроки французької», «Приватна особа»), американський кіноактор, продюсер Стів Гуттенберг («Поліцейська академія», «Кокон», «Троє чоловіків і маленька леді»), український політик, народний депутат перших чотирьох скликань, активіст УНП та громади віруючих УПЦ КП, голова Рівненської облдержадміністрації у 2005-2006 роках Василь Червоній, голландська плавчиня Інге де Брюйн, український футболіст Олександр Гладкий.

1572 – Варфоломіївська ніч – різанина протестантів-гугенотів католиками у Франції.
1745 – унаслідок поранення від кулі найманця в Коcмачі помер ватажок опришків Олекса Довбуш.
1787 – Туреччина оголосила війну Росії після відмови Катерини II вивести російські війська з Криму.
1853 – американець Джордж Крам винайшов картопляні чіпси.
1923 – налагоджено пряме телеграфне сполучення між Одесою і Лондоном, перерване на початку Першої світової війни.
1938 – Кларк Гейбл підписав контракт на виконання ролі Ретта Батлера у фільмі «Віднесені вітром».
1938 – газета «Крісчен сенчурі» вперше використала термін «мильна опера» стосовно телесеріалу.
1968 – Франція провела перші випробування своєї водневої бомби на атолі Муруроа.
1973 – на радянському Центральному телебаченні завершено прем'єрний показ серіалу Тетяни Ліознової «Сімнадцять миттєвостей весни.
1981 – суд виніс вирок убивці Джона Леннона Марку Чепмену – 20 років в'язниці.
1989 – у Польщі сформовано коаліційний уряд із комуністів і членів «Солідарності».
1990 – Верховна Рада Казахської РСР обрала Нурсултана Назарбаєва президентом республіки.
1991 – проголошено незалежність України. У цей день позачергова сесія Верховної Ради УРСР ХІІ (згодом – І) скликання ухвалила Акт проголошення незалежності і дві постанови.
1991 – Михайло Горбачов оголосив про складення з себе повноважень генерального секретаря ЦК КПРС і закликав ЦК до саморозпуску.
1991 – на знак протесту проти розвалу СРСР у Кремлі покінчив життя самогубством (повісився з другої спроби) 68-річний маршал Радянського Союзу Сергій Ахромєєв, начальник Генерального штабу СРСР у 1984-1988 роках, Герой Радянського Союзу.
1992 – у центрі Львова відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку.
1993 – у Балаклаві під Севастополем на 19 кораблях прикордонних військ України вперше піднято державні прапори і військово-морські стяги України.
1994 – перший військовий парад на Хрещатику на честь Дня Незалежності України. Парад приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.
1995 – президент Леонід Кучма видав указ про заснування відзнаки Президента України – Ордена князя Ярослава Мудрого.
1995 – почався продаж комп'ютерної операційної системи Windows 95, яка побила світовий рекорд продажів (понад 190 мільйонів копій).
2001 – на майдані Незалежності до 10-ї річниці Незалежності відбувся найбільший за всю історію України парад за участі колони військової техніки, кількох десятків літаків і гелікоптерів.
2004 – у результаті терактів у Росії вибухнули й упали з різницею в три хвилини літаки Ту-154Б-2 і Ту-134А-3 (обидва вилетіли з московського аеропорту «Домодєдово»).
Перший - авіакомпанії «Волга-Авіаекспрес» - здійснював рейс «Москва – Волгоград» (43 особи на борту), другий – авіакомпанії «Сибір» – «Москва – Сочі» (46 осіб). Загинули всі. Вибухові пристрої пронесли на собі дві ісламські терористки-смертниці.
2006 – Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus