USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

25 квітня: свята, події, факти. Америка отримала свою назву та запустили штучні супутники Землі

25 Квітня 2021 00:00
25 квітня 2021 року православна церква всього світу відзначає велике свято – Вхід Господній в Єрусалим, який ще називають Вербною неділею. Цього дня Ісус Христос увійшов у Єрусалим, щоб завершити свою духовну місію спасіння людства на встановлення християнства.

Після Вербної неділі розпочинається Страсний тиждень, який завершиться Великоднем. Вербна неділя має таку назву через те, що на богослужінні освячується принесена верба (або інше гілля). У давнину зеленим гіллям зустрічали царів після перемоги над ворогом. Христа люди зустрічали пальмовим гіллям, замість якого на Русі з давніх давен для цього використовують вербу.

У цей день світова спільнота відзначає Всесвітній День дочки, Всесвітній день пінгвінів, Міжнародний день ДНК, Міжнародний день настільних ігор, Міжнародний день ветеринарного лікаря та Всесвітній день боротьби проти малярії.

Іменини за православним календарем святкують Давид, Василь, Іван та Ісаак.

Народилися:

Цього дня народилися британський політичний і державний діяч, один з організаторів і керівник парламентської армії в боротьбі з королівськими силами під час Громадянської війни Олівер Кромвель, радянський воєначальник, командарм Першої кінної армії, герой громадянської війни, один із перших маршалів Радянського Союзу Семен Будьонний, американська кіноакторка Рене Зеллвегер («Щоденник Бріджет Джонс», «Чикаго»), український футболіст Юрій Беньо, український футболіст Олег Гусєв.

Сталося:

4241 до н.е. – в Стародавньому Єгипті почали використовувати календар з роком у 365 днів

1507 – німецький картограф і географ Мартін Вальдземюллер назвав новий, недавно відкритий континент Америкою на честь Амеріго Веспуччі, дослідника Нового Світу; Вальдземюллер надрукував тисячу примірників карт світу з назвою «Америка» поверх нового континенту

1547 – найбільшою пожежею спалена Москва

1783 – в Анноне (Франція) брати Монгольф’є запустили першу повітряну кулю з вантажем, який дорівнював вазі дорослої людини, куля об’ємом у 800 м³ піднялась на 400 метрів.

1792 – у Франції на Гревській площі в Парижі вперше спорудили і використали для публічної страти гільйотину (тоді вона називалася Лузеттою). Першою жертвою був «розбійник з великої дороги» Ніколя Жак Пелетьє.

– ввечері цього дня військовий інженер і композитор Клод Жозеф Руже де Ліль написав музику і текст знаменитого маршу Марсельєза. Згодом Конвент затвердив цю пісню, як гімн революційної Франції.

1826 – у Великій Британії запатентований перший автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння

1859 – в Порт-Саїді розпочалось будівництво Суецького каналу під керівництвом французького інженера і дипломата Фердинанда де Лессепса

1901 – в штаті Нью-Йорк вперше у світі введені автомобільні номери

1935 – Шерман Гіффорд та Томас Міллер, президент і віце-президент «American Telephone Company», сидячи в Нью-Йорку на відстані 15 метрів один від одного, здійснили першу навколоземну телефонну розмову – сигнал пройшов відстань у 23 тисячі миль через Сан-Франциско, острів Яву, Амстердам і Лондон

1954 – американський науково-дослідний центр компанії «Bell telephone» оголосив про створення сонячних батарей

1970 – в СРСР здійснено запуск восьми штучних супутників Землі серії «Космос» з використанням однієї ракети-носія

2001 – Верховний суд РФ дозволив анонімні доноси
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus