USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

25 листопада: свята, події, факти. День пам’яті жертв Голодомору, Альфред Нобель запатентував динаміт

25 Листопада 2023 00:00
Сьогодні в Україні – День пам’яті жертв Голодомору.

У світі – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками, День домашньої кухні, День нагадування про покупки.

У США – День евакуації в Нью-Йорку, Національний день «Їж з другом», Національний день харчування журавлиною, в Республіці Суринам – День проголошення Незалежності, в Індонезії – День вчителя, в Аргентині – День торгового флоту.

За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять священномученика Климента. Також сьогодні – Віддання Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Іменини святкують Андрій, Василь, Віктор, Григорій, Дмитро, Іван, Микола, Олександр, Павло, Петро, Семен, Ярослав.

Народилися

25 листопада народилися іспанський драматург, поет і прозаїк Фелікс Лопе де Вега, французький абат, який розробив дактильну абетку для глухонімих і присвятив життя навчанню глухонімих дітей Шарль Делепі, лікар, хірург, анатом і педагог Микола Пирогов, український письменник Іван Нечуй-Левицький, німецький інженер, винахідник Карл Бенц, український підприємець, економіст, громадський та кооперативний діяч Микола Заячківський, турецький письменник Решат Нурі Гюнтекін, український письменник і публіцист Клим Поліщук, український поет Михайло Орест, український художник, графік, член ОУН і УГВР Ніл Хасевич, чилійський військовий, політичний і державний діяч Аугусто Піночет, український письменник Юрій Бедзик, американський письменник-фантаст Пол Андерсон, українська поп-співачка Марина Одольська, українська гімнастка Олена Вітриченко та іспанський футболіст Хаві Алонсо.

Події

1500 – Христофора Колумба під час його третьої подорожі до Нового Світу було заарештовано за звинуваченням у зловживанні владою і відправлено до Іспанії.

1795 – Станіслав II зрікся престолу. Юридична Ліквідація Речі Посполитої.

1867 – шведський винахідник Альфред Нобель запатентував динаміт.

1905 – у Лубнах вийшло друком перше число газети «Хлібороб» – першої легальної україномовної газети в підросійській Україні.

1936 – Німеччина і Японія уклали Антикомінтернівський пакт.

1981 – Генеральна Асамблея ООН оголосила цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

1992 – Кабінет Міністрів України видав постанову «Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів».

2003 – Рада на пропозицію уряду Януковича ухвалила Закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 ₴ до 205 ₴.

2004 – на засіданні Вченої ради Національного університету «Києво-Могилянська академія» з формулюванням «дискредитація іміджу академії» було ухвалено позбавити Леоніда Кравчука звання почесного доктора.

2018 – інцидент у Керченській протоці: перший випадок воєнної агресії Росії проти України, який вона скоїла відкрито, під своїм державним прапором, від початку війни у 2014 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus