USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

25 липня: події, факти, дні народження

25 Липня 2011 00:01
День народження 25 липня відзначають голова Господарського суду Волинської області Віктор Кравчук, заслужена артистка України Галина Кажан, генеральний директор ПАТ «Луцьксантехмонтаж 536» Ігор Чорнуха, журналіст Костянтин Яворський (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, невичерпного натхнення і благополуччя.
Цього дня народилися австрійський письменник, лауреат Нобелівської премії Еліас Канетті, російський радянський кінорежисер, актор, письменник Василь Шукшин (фільми «Калина червона», «Пічки-лавочки», «Ваш син і брат»), український учений-освітянин та політик, міністр освіти та науки 1999-2005 років Василь Кремень, білоруський політичний і громадський діяч, один із лідерів опозиції Олександр Мілінкевич, український юрист, генеральний прокурор України з 2005-го по 2010 рік Олександр Медведько, радянський український і російський актор театру й кіно, режисер, сценарист Андрій Харитонов (головні ролі у фільмах «Людина-невидимка», «Таємниця «Чорних дроздів», «Життя Клима Самгіна»).
1570 – цар Іван Грозний влаштував публічну страту майже всіх своїх радників.
1814 – англійський винахідник Джордж Стівенсон провів перше випробування паротяга.
1826 – у Петербурзі на світанку відбулася страта п'ятьох декабристів — Пестеля, Муравйова-Апостола, Бестужева-Рюміна, Рилєєва і Каховського.
1895 – відбулося весілля майбутніх лауреатів Нобелівської премії П'єра Кюрі та Марії Склодовської.
1909 – Луї Блеріо перелетів протоку Ла-Манш на літаку власної конструкції.
1930 – видана постанова ЦК ВКП(б) про запровадження загального початкового навчання.
1937 – повністю розпущений як «контрреволюційний» ЦК комсомолу України.
1943 – падіння фашистського режиму Муссоліні в Італії.
1956 – перше в морській історії зіткнення двох лайнерів і вдала велика рятувальна операція на морі. За 50 хвилин до півночі зіштовхнулися італійський пароплав «Андреа Доріа» (241 м завдовжки, 1706 пасажирів і членів екіпажу), який прямував із Генуї до Нью-Йорка, і шведський корабель «Стокгольм», що йшов із Нью-Йорка і трохи поступався за характеристиками італійському судну.
1978 – у місті Олдем (Англія) народилася перша людина, зачата у пробірці – Луїза Джой Браун.
1984 – перший вихід жінки у відкритий космос. Радянська космонавтка Світлана Савицька вийшла у відкритий космос з борта орбітальної космічної станції «Салют-7».
1995 – Міжнародний суд у Гаазі висунув обвинувачення у вчиненні військових злочинів проти лідерів боснійських сербів Радована Караджича і Ратко Младича.
2000 — катастрофа надзвукового авіалайнера «Конкорд» при вильоті з паризького аеропорту «Шарль Де Голь». Загинуло 109 людей, які були на його борту, і четверо мешканців готелю, на який упав палаючий літак.
2005 – скандал із сином президента України Віктора Ющенка: глава держави, виступаючи на прес-конференції після 8-годинного засідання Кабміну, заявив, що в його сина немає автомобіля BMW вартістю 130 тисяч євро – 19-річний студент Андрій лише «орендує» престижну іномарку.
2008 – уперше за три з половиною сотні років в Україну з візитом приїхав Вселенський патріарх — Варфоломій I.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus