USD 39.70 39.98
  • USD 39.70 39.98
  • EUR 39.75 39.97
  • PLN 9.80 9.93

26 червня: свята, події, факти. День боротьби з наркоманією та Всесвітній день холоду

26 Червня 2023 00:00
26 червня світ відзначає День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків, Міжнародний день підтримки жертв тортур, Всесвітній день холоду, День «Взяти дітей на роботу», День каное, День косметолога.

В Україні сьогодні відзначають День молодіжних і дитячих громадських організацій та День національного прапора кримських татар.

У США святкують День шоколадного пудингу, Національний день кокоса, на Мадагаскарі – День Незалежності, на Фіджі – День спорту, у Таїланді – День пам’яті великого поета Сунтон Пу, в Румунії – День національного прапора, у Сомалі – День Незалежності, в Азербайджані – День Збройних сил, у Туркменістані – День працівників органів прокуратури, у ПАР – День боротьби за свободу Південної Африки, у Мексиці – День патологоанатома та День педагога, у Хамеліні (Німеччина) – День щуролова.

Сьогодні церква вшановує пам’ять мучениці Акилини та святого Трифілія, єпископа Левкусії, а також святого Пелагія Кордовського.

День ангела відзначають Данило, Андрій, Олексій, Олександр, Дмитро, Іван, Олександра, Антоніна та Анна.

Народилися

Цього дня народилися шведський хімік, який відкрив кобальт, Георг Брандт, український етнограф, історик права, громадський діяч Василь Тарновський, англійський фізик Вільям Томсон, американська письменниця, Пулітцерівська й Нобелівська лауреатка Перл Бак, німецький авіаконструктор Вільгельм Мессершміт, англійський інженер, винахідник системи пам’яті для перших комп’ютерів Фредерік Вільямс, український письменник і журналіст Василь Бережний, американський фізик Роберт Річардсон, український політик, народний депутат IV-VI скликань, засновник і президент Української енергетичної асоціації Олександр Гудима, український музикант, композитор, басист рок-групи «Мертвий півень», клавішник групи «Ґорґішелі» Олег «Джон» Сук, українська фігуристка Ірина Мовчан, американська співачка Аріана Ґранде, донька короля Нідерландів Віллема-Олександра Алексія Нідерландська.

Події

1886 – французький хімік Анрі Муассан вперше отримав чистий фтор.

1896 – у Новому Орлеані відкрився перший у світі кінотеатр, який діяв постійно. Він був розрахований на 400 місць.

1906 – стартували перші в історії автомобільні перегони Гран-Прі Франції.

1919 – вийшов перший номер газети «Нью-Йорк Дейлі Ньюз».

1925 – прем’єра в Голлівуді фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

1940 – радянський уряд передав румунському посланцю в Москві заяву з вимогою передати Бессарабію Радянському Союзу. Цей ультиматум Королівство Румунія прийняло 28 червня.

1945 – на конференції в Сан-Франциско представники 50 держав підписали Статут Організації Об’єднаних Націй.

1957 – Рада з медичних досліджень Великобританії опублікував дослідження, де наводили докази високої залежності захворювань на рак легенів від куріння.

1960 – проголошено незалежність Мадагаскару.

1979 – легендарний Мохаммед Алі оголосив, що залишає бокс.

2006 – у Кельні відбувся матч 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу Україна – Швейцарія в якому в серії післяматчевих пенальті з рахунком 3:0 перемогла збірна України.

2012 – Чорногорія офіційно розпочала перемовини про вступ до ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus