USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

9 грудня: свята, події, факти. Міжнародний день пам’яті жертв геноциду та День свободи совісті

9 Грудня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією, Міжнародний день пам’яті жертв геноциду, день народження комп’ютерної миші, Всесвітній день техно, День пожвавлення, день народження Оле-Лукоє, День різдвяної листівки, День вантажника, Міжнародний день захисту гідності дітей і підлітків, які працюють, Міжнародний день світськості та свободи совісті.

У США – День продавця, Національний день кондитерських виробів, День клоуна «Втомлений Віллі», День лами, у Перу – День армії, в Таджикистані – День геологів, у Танзанії – День Незалежності, у Фінляндії, Швеції – День лютефіска, День Анни, у Чилі – День психолога, в Іспанії – День маріскади, на Шрі-Ланці – День військово-морського флоту, у Франції – Національний день мирян.

За новим церковним календарем віряни відзначають свято Зачаття святою Анною пресвятої Богородиці.

Іменини сьогодні святкують Анна, Василь, Володимир, Олександр, Софрон, Степан.

Народилися

9 грудня народилися англійський поет Джон Мілтон, український письменник, церковний і громадський діяч Данило Туптало, французький хімік, який визначив склад природного газу, Клод Бертолле, український письменник, етнограф, мовознавець, перекладач Борис Грінченко, український літературознавець Микола Плевако, український письменник і громадський діяч Михайло Глібовицький, український поет і перекладач Борис Тен, патріарх Київський і всієї України (УАПЦ) Володимир Ярема, американський кіноактор Керк Дуглас,народний артист України, композитор, автор багатьох відомих пісенних творів Остап Гавриш («На Україну повернусь!», «А липи цвітуть»), американський актор, продюсер і режиссер Джон Малкович, українська дизайнерка одягу Лілія Пустовіт, військовослужбовець Збройних сил України, учасник російсько-української війни, Герой України (посмертно) Олександр Федорченко, військовослужбовиця Збройних сил України, учасниця російсько-української війни, голова Жіночого ветеранського руху Андріана Сусак-Арехта, український футболіст Максим Коваль.

Події

1879 – Томас Едісон отримав патент на вугільний мікрофон.

1884 – Левант Річардсон з Чикаго запатентував модель роликових ковзанів зі сталевими підшипниками в колесах.

1905 – у Франції ухвалено закон про відокремлення церкви і держави.

1909 – створений футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд).

1917 – у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар.

1918 – Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1948 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

1953 – американська компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх комуністів.

1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував комп'ютерну мишу і гіпертекст, які винайшов він або в його лабораторії.

1991 – Михайло Горбачов виступив проти створення СНД.

1994 – у Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно Чорноморського пароплавства «Сальвадор Альєнде». Двох членів екіпажу врятували, семеро загинули, 22 зникли безвісти.

1997 – зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв'язку «Київстар».

2004 – набули чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2007 – в Ялті відкрито пам'ятник Тарасові Шевченку.

2011 – заявила про закриття українська студія GSC Game World, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проєкти компанії було заморожено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus