USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

26 грудня: свята, події, факти. День подарунків та День полювання на сни

26 Грудня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначають День подарунків, День полювання на сни, Міжнародний день круп’є, Свято глибокого снігу.

У США святкують фестиваль «Кванза», День скиглія, День карамельної тростини, у Болгарії – День батька, у Намібії – День сім’ї, в ПАР – День доброї волі, на Багамських Островах – Карнавал «Джункано», в Ірландії – День Кропивника, у Словенії – День незалежності і єдності.

26 грудня народилися британський математик, винахідник першої обчислювальної машини Чарльз Беббідж, український педагог, мовознавець, перекладач, брат письменниці Ольги Кобилянської Юліан Кобилянський, український поет, драматург Євген Плужник, китайський політичний і державний діяч, революціонер, голова ЦК Компартії Китаю Мао Цзедун, український історик і музеєзнавець Іван Карпинець, український історик Григорій Гуртовий, український тренер з гандболу Леонід Ратнер, український композитор Андрій Гнатишин, український композитор Володимир Гронський, український архітектор Юрій Асєєв, чилійський тенісист Ріос Марсело, акторка і режисер львівського театру імені Заньковецької, народна артистка України Алла Бабенко, український співак-бандурист Володимир Єсипок, український письменник, видавець Олег Романенко.

Події

1776 – під Трентоном війська Джорджа Вашингтона одержали перемогу над англійцями, яка стала переломною в боротьбі північноамериканських колоній за незалежність.

1783 – французький фізик Луї Себастьян Ленорман удосконалив відомий вже понад ста років парашут Фауста Верначіо, зробивши його не тільки більш надійним, але й красивішим.

1805 – у Пресбурзі (нині Братислава) Франція і Австрія підписали мирний договір, що завершив війну третьої антифранцузької коаліції.

1870 – завершилось будівництво 13-кілометрового тунелю Фрежюс – першого залізничного тунелю під Альпами, який з’єднав Італію та Францію.

1898 – П’єр і Марія Кюрі відкрили радіоактивний елемент радій.

1908 – перемігши нокаутом канадця Томмі Бернса в 14 раунді бою, який відбувся в австралійському місті Сідней, Джек Джонсон став першим темношкірим, що здобув титул чемпіона світу з боксу у надважкій категорії.

1918 – було проголошено відновлення УНР і сформовано уряд держави – Раду Народних Міністрів УНР.

1931 – у Токіо засновано автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в «Nissan». Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.

1935 – на Гавайських островах зроблена спроба зупинити виверження вулкану авіабомбардуванням.

1946 – в Лас-Вегасі відкрився готель «Фламінго», побудований знаменитим гангстером Багсі Сігелем. З цього дня почалося перетворення Лас-Вегаса на світову столицю грального бізнесу.

1963 – Фірма грамзапису «Capitol Records» випустила перший у США сингл групи The Beatles «I Want to Hold Your Hand/I Saw Her Standing There», який 1 лютого наступного року вийшов на перше місце в американському хіт-параді, почалося «британське вторгнення» бітломанії в США.

1974 – у СРСР оголошено про видачу паспортів селянам.

1991 – Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання і прийняла декларацію, якою констатувала факт припинення існування Радянського Союзу.

2004 – найбільш смертоносний землетрус у сучасній історії. Стався в Індійському океані, на північ від острова Суматра.

2004 – в Україні проведено Переголосування другого туру президентських виборів 26 грудня 2004, на якому перемогу здобув Віктор Ющенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus