USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

19 лютого: свята, події, факти. День Державного Герба України та День перетягування канату

19 Лютого 2022 00:00
19 лютого в Україні святкують День Державного Герба. Малий Герб України має вигляд тризуба золотистого кольору, який розміщений на блакитному фоні. Його затвердили 19 лютого 1992 року. А ось зображення Великого Герба України все ще знаходиться на стадії розробки.

Щороку 19 лютого в світі святкують Всесвітній день захисту морських ссавців (або День китів). Заснували його 1986 року, коли було заборонено промислове полювання китів та продаж їх м’яса Міжнародною Китобійною Комісією. Це не єдиний день вшанування морських ссавців. Ще день китів святкують 23 липня.

19 лютого також святкують досить цікаве свято – Міжнародний день перетягування канату. Цей вид спорту існував вже тисячі років тому.

19 лютого в церковному календарі – день пам’яті святителя Фотія. Сучасники відгукувалися про патріарха Фотія, який вважається одним із найбільш значущих особистостей в історії Візантії, лише так: «Він за правом міг вважатися славою свого часу та міг навіть сперечатися з древніми».

Іменини сьогодні в Анатолія, Олександра, Дмитра, Василя, Арсенія, Севастіана, Івана, Максима, Юліана, Марії, Христини та Марти.

Цього дня народилися польський астроном Миколай Коперник, медик Олег Коркушко, президент Туркменістану Сапармурат Ніязов, гітарист гурту «Black Sabbath» Тоні Айоммі, японський письменник, сценарист і режисер Рю Муракамі, британський соул–виконавець Сіл (Seal), американський актор Бенісіо Дель Торо («21 грам», «Траффік», «Страх і ненависть у Лас-Вегасі»).

Події

1784 Катерина II видала указ «Про адміністративний устрій Таврійської області», згідно з яким у її складі було утворено 7 повітів: Сімферопольський, Левкопольський, Євпаторійський, Перекопський, Дніпровський, Мелітопольський та Фанагорійський.

1861Олександр II видав «Маніфест про відміну кріпосного права» в Росії, згідно з яким його позбулися кріпацтва 22,5 мільйона осіб.

1878Томас Едісон запатентував фонограф.

1954 – згідно з рішенням керівництва СРСР Крим було передано зі складу РРФСР до складу УРСР.

1986 – запущена радянська орбітальна станція «Мир».

1992 – Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України.

1993 – англійські дослідники Файнерс і Страуд стали першими людьми, які подолали Антарктиду пішки.

1995 – відбулося весілля Томмі Лі й Памели Андерсон. Наречена була одягнена в біле бікіні.

1999 – у США затриманий колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко.

2000 – на Великій Китайській стіні 3 200 чоловік спорудили найбільшого китайського танцюючого дракона довжиною 3 048 метрів.

2003 – у Києві пройшла прем’єра фільму «Мамай», що став першою повнометражною роботою режисера Олеся Саніна.

2004 – кубинська курка знесла найважче яйце у світі – вагою в 148 грамів.

2008 – лідер Куби Фідель Кастро оголосив про свій відхід з великої політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus