USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.94

27 грудня: свята, події, факти. Створення МВФ та тріумфальний в’їзд Богдана Хмельницького в Київ

27 Грудня 2021 00:00
Цього дня в світі відзначаються День комір-навиворіт, День вирізання сніжинок та День «Сходи в зоопарк».

У США – День фруктового пирога, в КНДР – День соціалістичної Конституції, у Киргизстані – День співробітника паспортно-візової служби.

Православна церква 27 грудня вшановує пам’ять святих мучеників Аполлонія, Філімона, Феотиха і Аріана. Інші назви свята: «Філімон», «Фірс», «Господар», «Калинники».

Іменини сьогодні в Іларіона та Миколи.

Народилися:

27 грудня народилися німецький астроном, що відкрив закони руху планет, Йоганн Кеплер, український гетьман Богдан Хмельницький, український історик Микола Бантиш-Каменський, французький хімік і бактеріолог, основоположник сучасної мікробіології та імунології Луї Пастер, англійський вчений, засновник аеродинаміки Томас Кайлей, бандурист-віртуоз Василь Ємець, українська балерина і педагог Антоніна Васильєва, український науковець Василь Маркусь, український педагог Євгенія Кучеренко, український письменник-прозаїк Петро Гандзюра, кобзар-диригент Володимир Божик, український актор Віталій Розстальний, радянська гімнастка, 9-разова олімпійська чемпіонка, найбільш титулована спортсменка світу Лариса Латиніна, німецька кіноакторка Марлен Дітріх, французький актор Жерар Депардьє, українська співачка Альона Вінницька.

Події:

537 – У Константинополі, столиці Візантійської імперії, освятили храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.

1648 – тріумфальний в’їзд гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького в Київ через Золоті ворота.

1932 – постанова ЦВК і РНК СРСР про введення в СРСР єдиної паспортної системи та «обов’язкового запису паспортів». Селяни паспортів не отримали, через що фактично перетворилися на кріпаків; з’явився додатковий привід для переслідування мандрівних кобзарів.

1932 – у розпал Великої депресії в Нью-Йорку відкрився найбільший у світі театр мистецтв «Radio City Music Hall», розрахований на 5945 місць.

1934 – політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило депортувати 2 000 «антирадянських» родин із прикордонних районів України.

1945 – у Нью-Йорку представники 28 країн підписали угоду про створення Міжнародного валютного фонду. Перші фінансові операції МВФ розпочав 1 березня 1947 року.

1959 – від семи поштовхів землетрусу на півночі Туреччини загинуло понад 50 тисяч осіб, сотні тисяч жителів провінцій Ерзінджан, Сівас і Самсун втратили житло і протягом всієї зими потерпали від лютих морозів, що часом досягали 30-ти градусів.

1978 – король Іспанії Хуан Карлос I після національного референдуму затвердив нову демократичну Конституцію – першу за попередні 50 років.

1979 – радянські військовики вбили президента Афганістану Хафізуллу Аміна.

1979 – за рішенням керівництва СРСР 75-тисячний контингент радянських військ увійшов на територію Афганістану.

1991 – незалежність України визнали Алжир, КНР, Соціалістична Республіка В’єтнам, Камбоджа, Молдова і Франція.

1994 – запущено в експлуатацію київську станцію метро «Позняки».

1997 – введено в експлуатацію станцію метро «Печерська».

2004 – зафіксовано вибух наднової зірки на відстані близько 50 000 світлових років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus