USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

27 липня: свята, події, факти. 20-річчя Скнилівської трагедії, самогубство Вінсента ван Ґоґа

27 Липня 2022 00:00
У цей день світ відзначає День п’яти випадкових зустрічей і День народження гамбургера.

У Фінляндії – День соні, у США – День перемир’я ветеранів Корейської війни, День шотландського віскі, День прогулянки з домашніми рослинами, День крем-брюле, День ходьби на ходулях, День подяки волинці, у В’єтнамі – День пам’яті жертв на Острові Саба – Карнавальний понеділок, у Пуерто-Ріко – День Хосе Сельсо Барбоси, на Філіппінах – День Церкви Христа.

Іменини за православним календарем 27 липня святкують Іларій, Іван, Іраклій, Юст, Костянтин, Никодим, Микола, Онисим, Петро, Степан та Федір.

27 липня народилися французький письменник і драматург Александр Дюма (син), російський і український письменник Володимир Короленко, американський письменник, журналіст, громадський діяч Теодор Драйзер, італійський поет, лауреат Нобелівської премії Джозуе Кардуччі, церковний і культурно-освітній діяч родом з Волині, митрополит УАПЦ в діаспорі Никанор Абрамович, генерал-хорунжий Армії УНР Євген Гамченко, англійський авіаконструктор, творець першого у світі реактивного пасажирського літака «Комет» Джеффрі Де Хавілленд, український письменник, журналіст, публіцист, громадський діяч Ярослав Галан, польський громадський діяч і публіцист Єжи Ґедройць, українська та радянська шахістка, друга в історії шахів і перша серед українських шахісток чемпіонка світу серед жінок Людмила Руденко, парагвайський футболіст, голкіпер Хосе Луїс Чилаверт, македонський футболіст, нападник «Наполі» Горан Пандєв.

Події

1147Климентія Смолятича обрали митрополитом руської (української) церкви.

1586 – англійський мореплавець Волтер Релі вперше завіз в Королівство Англія тютюн із американської колонії у Вірджинії.

1606 – в Порт-Роялі засновано першу в Канаді постійну французьку колонію.

1656 – філософа Бенедикта Спінозу відлучили від єврейської громади і вигнали зі свого дому в Амстердамі за єретичні погляди.

1672 – гетьман Петро Дорошенко розбив військо Речі Посполитої біля Четвертинівки.

1694 – актом парламенту заснований Банк Англії.

1830 – у Франції почалася Липнева революція.

1890 – застрелився голландський художник Вінсент ван Ґоґ.

1900 – американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продав перший гамбургер.

1921Фредерік Грант Бантінг виступив з доповіддю про отримання інсуліну.

1936 – створено Інститут історії України.

1974 – Президент США Річард Ніксон звинувачений у перешкоді правосуддю після того, як він відмовився віддати плівки з інформацією, пов'язаною з вотерґейтським скандалом.

1991 – у Києві створено Спілку офіцерів України.

2002 – Скнилівська трагедія (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

2006 – Intel представив перший процесор лінійки Core 2.

2012 – відкрилися XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

2019 – помер український спортсмен Роман Вірастюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus