USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

27 квітня: події, факти, дні народження

27 Квітня 2013 00:01
Сьогодні виповнюється 106 років з дня народження вченого-шевченкознавця, члена-кореспондента Академії наук України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, лауреата Ленінської премії волинянина Євгена Шабліовського (на фото).
Він народився у місті Камені-Каширському. Був ув’язнений і пройшов п'ятирічний шлях тортур в Соловецькому концентраційному таборі, згодом вісім років у Мончегорському та інших таборах.
Хроніка «ВН»:
У 2011 році «ВН» повідомляли, що власник крамниці на вулиці Рівненській в Луцьку, яка згоріла напередодні, підприємець Дмитро Москвич вважає, що пожежа трапилась через підпал.
А в 2010 році депутати Волинської обласної ради заявили, що вони проти ратифікації «харківського пакту».
27 квітня 2009 року в Луцьку на вулиці Ковельській згорів житловий будинок.
Народилися:
Цього дня також народилися турецький султан, чоловік Роксолани (Насті Лісовської) Сулейман I Кануні, американський художник, винахідник телеграфного апарата та телеграфного коду Семюел Морзе, англійський філософ, соціолог Герберт Спенсер, 18-й президент США Улісс Грант, радянський футболіст і тренер Віктор Маслов, радянський державний і політичний діяч, голова КДБ Віктор Чебриков, радянський кіноактор, виконавець ролі Бувалого в кінокомедіях Леоніда Гайдая Євген Моргунов, російська і радянська кіноакторка Марина Левтова («Ключ без права передачі», «ТАРС уповноважений заявити», «Рафферті», «Візит до Мінотавра»), український боксер Сергій Данильченко, український борець, олімпійський чемпіон В’ячеслав Олейник, російський актор театру й кіно Олександр Лазарєв-молодший («Ідіот», «Приятель небіжчика»), російська тенісистка Динара Сафіна.
Сталося:
1773англійський парламент прийняв «чайний акт», який дозволив Ост-Індійській компанії, що перебувала на межі банкрутства ввезти у північноамериканські колонії фактично безмитно півмільйона фунтів чаю.

Це значно погіршувало становище місцевих гуртових купців, вело до монополії компанії на американському ринку і викликало акції протесту колоністів. Після прийнятих Великобританією жорстоких заходів у відповідь вибухнула війна за незалежність.

1963лідер кубинської революції Фідель Кастро Рус прибув з першим візитом до Москви.

В ході візиту, що тривав більше місяця, Кастро задекларував приналежність Куби до світового соціалістичного табору і підписав угоди по товарообміну з СРСР на умовах довготривалого пільгового кредиту.

Історії відомо декілька замахів на Кастро. 22 листопада 1963 співробітник ЦРУ передав отруєну кулькову ручку кубинцеві для використання проти кубинського лідера під час зустрічі емісара президента Кеннеді з Кастро для з'ясування можливості поліпшення відносин між двома країнами. Замах провалився.

У 1963 році на прийом до Кастро відправився американський адвокат Донован. Він повинен був вручити команданте в подарунок акваланг, в балони якого агенти ЦРУ занесли туберкульозну паличку. Не знаючи про це, адвокат вирішив, що акваланг занадто дешевий як для подарунка, і купив інший, більш дорогий, а цей залишив собі. Незабаром він помер.

У 1960-х роках спецслужби ЦРУ зробили ще один замах на життя команданте. В якості подарунка кубинському лідеру була приготовлена вибухова сигара. Але «подарунок» не пропустила служба безпеки.

2010незважаючи на неоднозначне сприйняття народом, Верховна Рада України ратифікувала домовленість про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до 2042 в обмін на знижку ціни на газ.
Угоду назвали «новою Переяславською радою» та «військовою узурпацією країни», а Януковича звинуватили у продажі українського суверенітету і назвали «губернатором української області Російської імперії».
Разом з тим, деякі чільні представники Партії регіонів, виправдовуючи Януковича, посилаються на різночитання трактувань перехідних положень Конституції, вважаючи, що вони стосуються лише заборони на створення нових віськових баз.
Директор військових програм центру НОМОС Дмитро Штибліков припустив, що крім політичних та позиційних втрат, угода завдала збитків українській економіці, зокрема, через те, що без військово-морських баз Севастополь міг би перетворитися на потужний і вельми прибутковий порт, що приносило би значно більші дивіденди українській державі, ніж орендна плата.
Натомість, з перебазуванням флоту у Новоросійськ, він перестав би бути конкурентом українських портів в азово-чорноморській акваторії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus