USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

28 грудня: дні народження, події, факти

28 Грудня 2017 00:00
28 грудня день народження відзначають директор Луцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12 Наталія Чорна, заступник голови правління Громадського формування «Варта Порядку» Олександр Рубан та соліст луцького гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом та зичить їм здоров’я, достатку, сімейної злагоди. А ще - професійного натхнення, невичерпної енергії та здійснення найзаповітніших мрій. Нехай мир, злагода, любов та достаток завжди супроводжують вас!
Наталія Чорна
Наталія Чорна
Сергій Мартинюк
Сергій Мартинюк


За православним календарем 28 грудня іменини відзначають ті, кого назвали Степан, Василь та Павло.

Сьогодні - в усьому світі відзначають Міжнародний день кіно. Саме двадцять восьмого грудня 1895 року, в Парижі на знаменитому бульварі Капуцинів, вперше були показані кіносеанси від братів Люм'єр. Тим, хто прийшов глядачам показували короткометражні стрічки: « Прибуття поїзда » ;, « Вихід робітників з фабрики » і « Политий поливальник » ;. Вперше безкоштовні кінострічки були показані ще в 1894 році. Вони стрімко набрали популярність, і тим самим поховали на час розвиток анімації. У глибокому розпачі родоначальник анімації Еміль Рейно розламав свій апарат і кинув його в річку разом з стрічками. Прем'єра кіно в Росії пройшла в січні 1895 року, під час з'їзду російських лікарів і письменників. А показ першого радянського фільму відбувся в жовтня 1908 року. Найпершим повнометражним вітчизняним фільмом стала картина « Броненосець Потьомкін » режисера Сергія Ейзенштейна. Перший звуковий фільм з'явився на екранах в 1927 році. Наступним досягненням, стало, поява в 1935 році першого повнометражного кольорового фільму - « Беккі Шарп » ;, він був зроблений в Голлівуді.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч редакція писала про те, що у Луцьку вперше презентували меню, надруковане шрифтом Брайля.

Два роки тому цього дня у день річниці перебування у Луцьку однієї із найстаріших святинь християн – чудотворної ікони Холмської Божої Матері, вручили другу премію імені Бориса Клімчука.

2014 року Волинські Новини писали, що ось уже кілька років повну незалежність від «державної» електроенергії українсько-грузинській родині, яка мешкає під Луцьком, в селі Липини забезпечує власна електрична лабораторію і саморобний вітряк.

2011 рік приніс волинським археологам чимало знахідок та відкриттів. Кожне з них – це нова цеглина у реконструкцію нашого минулого. Кожні розкопки потребували ретельності та скрупульозності. Детальніше про топ-5 волинської археології читайте ТУТ.

У 2010 році назвали найпопулярніші професії та показали 10 найцікавіших відео.

Окрім того, у цей день видання писало, що козака з Волині нагородили срібною медаллю. Роман Ковальчук вийшов у фінал змагань козаків-гопаківців, що відбулися у Львові.

Читайте також про п’ятирічну Софійку Мазурак із Луцька, яка опанувала старослов’янську мову і вільно читає богослужбові книги.

Народилися:

Сьогодні народилися українська перекладачка, видавець, громадська діячка Марія Лучицька, український революціонер Данило Терпило, математик, розробник перших ЕОМ Джон фон Нойман, український художник-мультиплікатор Марія Черкаська, український художник Василь Химочка, український гандболіст Микола Томін, американський актор Дензел Вашингтон, один з перших розробників операційної системи Лінукс та її головний архітектор Лінус Торвальдс, український поет Іван Андрусяк, українська художниця Галина Попінова.

Сталося:

1065 — У Лондоні засновано Вестмінстерське абатство — місце коронації англійських монархів.

1869 — Американець Вільям Фінлі Семпл зі штату Огайо запатентував жувальну гумку.

1895 — В паризькому «Гран-кафе» брати Огюст і Луї Люм'єр провели перший комерційний сеанс перегляду фільму, знятого за допомогою свого винаходу — пристрою, що поєднував функції камери та проектора.

1908 — На півдні Італії стався найбільший із документально зафіксованих в Європі землетрусів — за різними даними загинуло 160—250 тисяч осіб.

1920 — У Москві підписали союзний договір між УСРР та РРФСР про взаємне визнання суверенітету республік і встановлення військового та господарського союзів.

1943 — Почалася депортація калмицького народу. У ході каральної операції «Улус» війська НКВД вивезли з території ліквідованої Калмицької АРСР на Сибір близько 100 тисяч калмиків.

1973 — У Парижі російською мовою надруковано «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина — літературне дослідження репресивної системи Радянського Союзу за період у період з 1918—1956 років.

1987 — 76-річна кіпріотка Ківелі Папаїоанноу застрягла у ліфті крамниці, пробувши там до 2 січня (світовий рекорд тривалості перебування в ліфтах), харчувалася вона купленими продуктами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus