USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

28 квітня: події, факти, дні народження

28 Квітня 2012 00:01
День народження 28 квітня святкує волинська журналістка Юлія Малєєва (на фото).
«ВН» вітають її та бажають довголіття, злагоди й достатку.
Сьогодні – Всесвітній день охорони праці та День астрономії.
Хроніка «ВН»:
У цей день торік «ВН» повідомляли, що проти головного лікаря Луцького пологового будинку Михайла Токарчука порушили кримінальну справу.
А в 2010 році «ВН» інформували, що Луцька міськрада звільнить директора КП «Зелене господарство» Олега Савчука.
А 28 квітня 2009 року в Луцьку говорили про наймасовіший студентський захід.
Народилися:
28 квітня також народилися п'ятий президент США Джеймс Монро, український математик Георгій Вороний, авторка знаменитої російської кулінарної книги «Подарок молодым хозяйкам, или Cредство к уменьшению расходов в домашнем хозяйстве», яка була перевидана в СРСР як «Книга о вкусной и здоровой пище», Олена Молоховець, український художник Микола Івасюк, російський режисер і художник-мультиплікатор, один із зачинателів радянської мультиплікації Юрій Меркулов, німецький бізнесмен, який у роки війни врятував понад 1100 євреїв, Оскар Шиндлер, литовський актор театру й кіно Донатас Баніоніс («Ніхто не хотів умирати», «Мертвий сезон», «Соляріс», «Втеча містера Маккінлі»), американська письменниця Нелле Гарпер Лі («Убити пересмішника»), іракський політичний та військовий діяч, президент Саддам Хусейн, український політолог і політик, народний депутат кількох скликань Володимир Полохало, українська співачка Наталія Бучинська, російська співачка походженням з України Ірина Шведова, іспанська акторка Пенелопа Крус, іспанський футболіст, півзахисник англійського клубу «Челсі» Хуан Мата, американська кіноакторка Джессіка Альба («Місто гріхів»).
Сталося:
1709Шведські війська Карла XII та українські гетьмана Івана Мазепи рушили на Полтаву.
У 1709 році почалася облога Полтави військами короля Карла XII, вона тривала 4 місяці, російський гарнізон, козаки Полтавського козачого полку та озброєні городяни з успіхом відбили 20 штурмів Полтави, тим самим затримавши рух шведської армії на Москву через Харків і Білгород.
Під час облоги Полтави шведи втратили 6176 чоловік, втрати захисників міста склали 1186 чоловік убитими і 1728 чоловік пораненими. Цим було створено передумови перемоги над шведами. 27 червня 1709 року відбулася вирішальна битва, коли до міста підійшла шести-десятитисячна російська армія на чолі з Петром I. У складі обох армій були козацькі полки. Результатом бою стала повна поразка Карла XII.
1814Наполеон відправився в заслання на острів Ельба.
Йому дозволяли утримувати особисту охорону з 600 осіб, а також Наполеона оголосили Імператором острова. Хоча він був номінально сувереном Ельби, острів контролювали (більш-менш) британські військово-морські патрулі. Протягом цих місяців Наполеон здійснив низку економічних та соціальних реформ для підвищення якості життя на Ельбі.
Він перебував на Ельбі протягом дев'яти місяців, після чого втік із острова й повернувся до Франції 26 лютого. Після поразки Наполеона при Ватерлоо, його було заслано знову, цього разу на безплідний та ізольований Острів Святої Єлени у Південній Атлантиці. Перебування Наполеона на Ельбі стало основою появи відомого в англійській мові паліндрому: "Able was I ere I saw Elba". (приблизний переклад: "Міг все я, до того як я побачив Ельбу")
1947 - польська влада почала операцію «Вісла» з виселення українців Лемківщини і Холмщини в Західну Польщу.
Акція супроводжувалась масовим насильством над українським населенням. Польська комуністична міліція озброювала польських селян-шовіністів, що знищували цілі села вбиваючи навіть дітей і жінок.
Озброєна група під командуванням «Волиняка» винищила майже всіх мешканців села Малі Куровичі – 300 осіб, за даними польського сейму, а 2000, згідно з рапортами УПА.
На думку командирів УПА, «Волиняк» співпрацював з НКВС. У селі Верховина учасники NSZ вбили 194 українських селян, в тому числі 65 дітей. Інший відділ, який належав до АК, замордував 460 українців у селі Павлокома.
Популярний девіз поляків: "Українців за Сян!".
2001Політ першого космічного туриста Денніса Тіто.
Він витратив на політ 20 мільйонів доларів. Тіто стартував на КК Союз TM-32 28 квітня, провівши 7 днів, 22 години та 4 хвилини в космосі, облетів Землю 128 разів.
Тіто також провів кілька дослідів у космосі, що можуть бути корисними для його бізнесу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus