USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

29 квітня: свята, події, факти. Винайшли застібку-блискавку і на дорогах з'явилося «котяче око»

29 Квітня 2021 00:00
Сьогодні – Всесвітній день здійснення дитячих бажань, Міжнародний день танцю, день народження застібки-блискавки, Міжнародний день собак-поводирів, Міжнародний день захисту від шуму і День пам’яті жертв застосування хімічної зброї.

В Україні святкують День футболу, в Аргентині – День тварин, в Ізраїлі – День незалежності, у США – День смажених креветок скампі, у Киргизстані – День міста Бішкек, в Японії – День Сівби, у Британії – фестиваль віскі, у Канаді – День кіно, в Колумбії – День посадки дерев, у Данії – день народження принцеси Бенедікти.

29 квітня християни східного обряду відзначають Чистий Четвер (Великий четвер, Страсний четвер). Це останній четвер перед Великоднем, коли віряни згадують важливі події з життя Христа. У цей день вшановується Таємна вечеря, обмивання Ісусом ніг Його учнів, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада його учня Юди.

Іменини за православним календарем святкують Леонід, Ірина та Галина.

Народилися:

Цього дня також народилися американський джазовий піаніст, композитор, диригент, керівник відомого оркестру Дюк (Едвард) Еллінгтон, український журналіст і політик, перший головний редактор парламентської газети «Голос України», нардеп кількох скликань Сергій Правденко, австралійсько-американский кінорежисер, сценарист Філліп Нойс («Ігри патріотів», «Сліпа лють»), американська кіноактриса Мішель Пфайффер («Небезпечні зв’язки», «Одружена з мафією»), радянський та український футболіст і тренер Олександр Баранов, українська громадська діячка, учений-філолог, автор монографій, член ВО «Свобода» Ірина Фаріон, американський тенісист, колишня перша ракетка світу Андре Агассі, американська акторка Ума Турман.

Події

1624Людовик XIII призначив кардинала де Рішельє першим міністром Франції.

1770 – англійський капітан Джеймс Кук вперше висадився в Австралії.

1882 – У Берліні почала діяти перша в світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.

1884 – Оксфордський університет погодився на вступ до ВНЗ жіночої статі.

1897 – англійський фізик Джозеф Томсон, виступаючи на засіданні Лондонського королівського товариства, оголосив про відкриття ним електрона.

1913 – інженер-електрик Гідеон Сундбек отримав патент на винахід, відомий зараз як застібка-блискавка.

1935 – на британських дорогах вперше з’явилися світловідбиваючі пристрої типу «котяче око», придумані всього рік тому винахідником з Йоркшира Персі Шо.

1986 – пожежа в Центральній бібліотеці Лос-Анджелеса, за офіційними даними, знищила 350 тисяч книг.

1992 – Національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини, в якому поступилася з рахунком 1-3.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus