USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

30 червня: події, факти, дні народження

30 Червня 2013 00:01
День народження 30 червня відзначає депутат Луцької міської ради Павло Данильчук (на фото).
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття, достатку.
Хроніка «ВН»:
Минулого року у цей день «ВН» писали про екскурсію стародавнім Луцьком на чолі з Петром Троневичем.

Два роки тому у Волинській обласній раді мізкували над тим, як позбутися неприбуткового комунального підприємства.
В 2010 році депутат Волиньради Ігор Гузь погрожував обласному управлінню ДАІ стати «волинським майором Мельниченком».
30 червня 2009 року під стінами ОДА пікетували освітяни.
Народилися:
Цього дня народилися визначний український військовий, політичний і громадський діяч, один із провідників українського націоналізму Роман Шухевич, український військовий діяч Юрій Дроботковський, підполковник Армії УНР Микола Палієнко, польський поет, лауреат Нобелівської премії з літератури Чеслав Мілош, російський і радянський учений, академік, творець космічної станції «Салют» Володимир Челомей, американський геолог, дослідник, який у 1985 році який знайшов затонулий «Титанік», Роберт Баллард, український музикант, головний диригент оркестрової групи Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки Станіслав Савчук, американський боксер-професіонал, дворазовий чемпіон світу у суперважкій вазі Майк Тайсон, російська і радянська акторка театру й кіно Анастасія Немоляєва («Інтердівчинка», «Кур'єр»), німецький автогонщик «Формули-1», молодший брат Міхаеля Шумахера Ральф Шумахер, американський плавець, єдиний у світі 14-разовий олімпійський чемпіон Майкл Фелпс.
Сталося:
1936надруковано перший тираж роману «Віднесені вітром» американки Маргарет Мітчелл.
Роман став одним із найбільш знаменитих бестселерів американської літератури. Ще до кінця 1936 було продано більше одного мільйона примірників. В цьому ж році Мітчелл передала права на екранізацію продюсеру Девіду Селзніку за 50 000 доларів. У 1939 знятий однойменний фільм .
У 1937 Мітчелл отримала за цей роман Пулітцерівську премію .
1991у Сімферополі закінчилася перша сесія курултаю (парламенту) кримських татар, на якій був сформований меджліс на чолі із Мустафою Джемілєвим. Меджліс затвердив національні прапор і гімн.
Офіційний Київ не визнає меджліс за повноважний представницький орган кримських татар і противагу йому вбачає в Раді представників кримських татар при Президентові України.
Згідно із статутом метою меджліса є подолання наслідків геноциду вчиненого проти кримських татар, відновлення прав і національно-культурне самовизначення.
2000Женевський суд оголосив вирок колишньому прем'єр-міністру України Павлові Лазаренку: позбавлення волі терміном на 18 місяців та штраф за відмивання 9 мільйонів доларів.
Згодом в Сан-Франциско розпочався судовий процес над екс-посадвоцем. Судили в США, бо в Каліфорнії його сім'я володіє ранчо. 25 серпня 2006 р. Лазаренка засудили до дев'яти років тюремного ув'язнення і штрафу в 10 млн. доларів за відмивання грошей і інші злочини. Він перебував під домашнім арештом у своїй квартирі в Сан-Франциско. Потім, як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на бюро в'язниць США, термін утримання Лазаренка під вартою був скорочений на 7 місяців — до 11 січня 2012 року. В результаті рішення судді сума доведених фінансових зловживань скоротилася до 4,5-5 мільйонів доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus