USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

31 травня: свята, події, факти. Відкрили Біг-Бен і спустили на воду «Титанік»

31 Травня 2021 00:00
Сьогодні – Всесвітній день без тютюну, проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 1988 році.

Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або від СНІД.

Крім того, останній день весни – Всесвітній день блондинок. Перше святкування цього дня пройшло зі справжнім шиком. Відбулася церемонія вручення премії Діамантова шпилька, приуроченої до святкування, - це перша спеціальна премія для блондинок.

Як вважають вчені, справжня блондинка - явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років кількість блондинів і блондинок скоротилося з 49 % до 14 % від загальної кількості жителів планети. А причин тому кілька.

По-перше, щоб дитина народилася блондином, в обох батьків повинно бути світле волосся.

По-друге, в країнах, де переважає темний колір волосся, населення неухильно зростає, а ось європейці - німці, скандинави, росіяни, які є носіями «білявого гена», - все частіше обмежуються однією дитиною. Остання людина зі світлим волоссям народиться, на думку вчених, у Фінляндії, де проживає найбільша кількість світловолосих людей на душу населення.

Окрім того, у Казахстані відзначають День пам'яті жертв політичних репресій і голоду, у Грузії - День поліцейського, в США - День тістечка Macaroon.

Іменини за православним календарем cвяткують Семен, Давид, Павло, Федот, Андрій, Денис, Петро, Ісаак, Матрона, Христина, Юлія, Олександра, Фаїна та Клавдія.

Народилися:

31 травня народилися американський поет, публіцист, співець «світової демократії» Уолт Уїтмен, ірландський кораблебудівник, творець «Титаніка» Вільям Піррі, радянський письменник, прямий нащадок гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного по батьківській лінії Костянтин Паустовський, американський актор кіно й театру, ведучий радіо й телебачення Дон (Домінік) Амічі, радянський кінорежисер Ян Фрід (Яків Фрідланд) («Собака на сіні», «Летюча миша», «Сильва»), американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер Клінт Іствуд, український мовознавець, громадський діяч Петро Кононенко, творець першого у світі мультимедійного персонального комп’ютера Amiga Джей Майнер, радянський актор театру й кіно Георгій Бурков, український радянський легкоатлет Анатолій Бондарчук, український радянський веслувальник на байдарці Сергій Чухрай, американська супермодель та співачка Брук Шилдс («Блакитна лагуна»), ірландський кіноактор Колін Фаррел («Александр», «Особлива думка»).

Події:

1223 – перша битва татаро-монгольських військ із русько-половецькими на річці Калці (нині – Донецька область).

1578 – англійський дослідник Мартін Фробішер вирушив у мандрівку, яка призвела до відкриття Гудзонової протоки.

1815 – проголошено створення Нідерландського королівства.

1859 – відкрито годинник на лондонській вежі «Біг-Бен».

1879 – у Берліні відкрилася перша у світі електрична залізниця, було продемонстровано перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом.

1884 – американський лікар, пропагандист вегетаріанства Джон Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.

1911 – у Белфасті на воду спустили океанський лайнер «Титанік». За церемонією спостерігали понад сто тисяч людей. Об борт нового корабля не розбили традиційну пляшку шампанського.

1918 – після розвалу Австро-Угорщини у Піттсбурзі (США) оголошено про політичний союз чехів та словаків, що призведе до утворення в жовтні того ж року незалежної Чехословацької республіки.

1937 – у Радянську Росію повернувся письменник Олександр Купрін.

1942 – в обложеному німцями Ленінграді на переповненому стадіоні відбувся футбольний матч між командами «Динамо» (Ленінград) – «Металічний завод», радіотрансляція якого йшла на фронт.

1946 – постановою ЦК ВКП(б) та Ради Міністрів СРСР створено літакобудівне дослідне конструкторське бюро (ДКБ-153) на Новосибірському авіазаводі та призначено його керівником Олега Антонова.

1989 – у Неаполі утворено Міжнародну асоціацію україністів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus